Рада директорів державних видавництв проти створення Українського інституту книги у тому вигляді, який запропоновано депутатами
опубліковано 13 листопада 2015 року о 17:04

 

Рада директорів державних видавництв звернулась з відкритим листом до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана стосовно створення нової державної установи - Українського інституту книги.

 

Саме це передбачає прийнятий у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи державного управління в книговидавничій сфері» (№3084). Директори державних видавництв вважають, що зазначений законопроект не може бути внесений на друге читання до Верховної Ради, бо потребує суттєвого доопрацювання і публічного обговорення.

Законопроект, який прийнято у першому читанні, порушує норми чинного законодавства. По-перше, питання, що пропонується врегулювати у законопроекті, відноситься до сфери відання органів виконавчої влади, а не Верховної Ради України.

По-друге, проектом пропонується визначити, що Український інститут книги відповідатиме за реалізацію державної політики в сфері книговидання. Водночас, відповідно до статті 1 Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» виконання окремих функцій з реалізації державної політики в певній сфері покладається лише на центральні органи виконавчої влади.

«Отже, покладання на державну установу функцій з реалізації державної політики в сфері книговидання суперечить законодавству, в тому числі Закону України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», - вважають члени Ради директорів.

У листі йдеться також про інші неузгодження депутатського законопроекту з нормами чинного законодавства, зокрема, з Господарським кодексом України.

«Викликає подив невмотивований поспіх при підготовці цього законопроекту, а його внесення до порядку денного стало справжньою несподіванкою. Втім, такий поспіх пояснюється дуже просто. Ініціатори законопроекту під благородною вивіскою намагаються утворити нову «тендерну палату» для «правильного» використання бюджетних коштів.

Законопроектом передбачається незрозуміла і заплутана процедура утворення і функціонування Інституту, натомість дуже детально та чітко прописані норми, що дозволяють акумулювати чималі бюджетні кошти в цій установі», - зазначається у листі. Видавці вважають, що метою появи цього законопроекту є бажання не допомогти українській книжці, а отримати можливість безконтрольно розпоряджатися грошима платників податків.

 

Повністю з текстом листа можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо за посиланням http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=124939&cat_id=122840

 

Довідково. Рада директорів державних видавництв є дорадчо-консультативним органом Держкомтелерадіо, який створено з метою здійснення систематичного вивчення та аналізу проблем, пов’язаних з діяльністю суб’єктів видавничої справи, в тому числі державних видавництв. До складу Ради входить директори державних видавництв «Дніпро», «Либідь», «Мистецтво», «Веселка», «Україна», «Карпати», «Музична Україна», «Техніка», «Каменяр», «Світ», «Вища школа».

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux