Питання протидії ворожій пропаганді є питанням виживання нашої держави, - Богдан Червак
опубліковано 29 листопада 2023 року о 18:22

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак 29 листопада взяв участь у міжвідомчому круглому столі «Поширення дезінформації як загроза національній безпеці: пошук ефективних засобів протидії».

Захід організували та провели Держкомтелерадіо, та Укртелерадіопресінститут спільно з МКІП, Українським науково-дослідним інститутом спеціальної техніки та судових експертиз, Національною академією Служби безпеки України.

Учасниками круглого столу стали директор Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз Служби безпеки України, доктор філософії в галузі права Юрій Чечіль; ректор Національної академії Служби безпеки України, доктор юридичних наук, доцент Андрій Черняк; представники сектору безпеки, судові експерти, психологи, науковці, журналісти, блогери.

«Питання протидії ворожій пропаганді є питанням виживання нашої держави, - зазначив у своєму виступі Богдан Червак. – Ворог надає питанням пропаганди, інформаційній експансії величезного значення і, на жаль, інколи досягає успіху. Рф намагається нав’язати нам порядок денний, який не відповідає інтересам Української держави, намагається вбити клин між політичним і військовим керівництвом. Ворог докладає величезних зусиль, щоб переконати цивілізований світ, що їхня «правда війни» є насправді правдою. Те, що відбувається в країнах західної Європи, коли до влади приходять не налаштовані на підтримку України політичні сили, доводить, що російська пропаганда за кордоном інколи, на жаль, є успішною.»

Водночас, вважає Богдан Червак, це налаштовує українське суспільство і владу консолідуватися і чинити фаховий опір ворожій пропаганді. Круглий стіл – це переконливе свідчення того, що все більше організацій і установ, інститутів громадянського суспільства хочуть докласти свої зусилля на те, щоб виграти в інформаційній війні. Держава розбудовує інститути протидії інформаційним загрозам з боку РФ. «Ми єдині, ми консолідуємося. Ми стаємо більш фахові. Ми боремося і коли ми боремося, шанси на перемогу зростають,» - наголосив Богдан Червак.

Учасники круглого столу ознайомилися з новітніми техніками та інструментами протидії шкідливому інформаційному впливу, обговорили сучасні напрацювання щодо виявлення ворожого інформаційного впливу та ефективного донесення інформації до цільової аудиторії для попередження його наслідків. Також експерти поділилися можливостями лінгвістичної (семантико-текстуальної) та психологічної експертизи у протидії фейковим новинам та повідомленням, що містять ознаки маніпуляцій.

Учасники дискусії у своїх виступах зазначали, що дезінформація є конвенційним способом ведення війни, який використовується обома сторонами. Україна також взяла на озброєння весь арсенал для ведення інформаційної війни і хотіла б його поліпшити. Разом з тим, Україна воює саме за право бути демократичною державою і дотримуватись свободи слова. Але протидія дезінформації – це, як правило, обмеження доступу до певних каналів поширення інформації та обмеження для «ворожих» спікерів. Це - обумовлені війною обмеження свободи слова. Учасники круглого столу шукали відповіді на питання, які прозорі і чіткі критерії таких обмежень допоможуть протидіяти ворогу, але залишатися демократією.

Фото Укрінформ

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux