Протидія фейкам в Україні як складова інформаційної безпеки держави
опубліковано 21 травня 2021 року о 13:25

Описание: C:\Users\User\Desktop\2.png

20 травня в Держкомтелерадіо відбулося засідання міжвідомчого круглого столу «Протидія фейкам в Україні як складова інформаційної безпеки держави».

Захід організовано і проведено Українським НДІ спеціальної техніки та судових експертиз СБУ спільно з Укртелерадіопресінститутом за участі Держкомтелерадіо

 

«Убезпечити споживачів медіа продуктів від впливу спотвореної інформації, маніпулювання свідомістю можливо за умови істотного оновлення  технічних засобів, – зазначив Богдан Червак, перший заступник Голови Держкомтелерадіо України, відкриваючи засідання круглого столу. - Досі є проблемним покриття відповідним сигналом території України, особливо ОРДЛО, а також Криму.»

Директор Укртелерадіопресінституту Ярослав Літинський вітаючи учасників заходу, запросив відомства, які вони представляють, до активної співпраці з навчальним закладом. Адже Укртелерадіопресінститут успішно реалізує навчальний план з курсу медіаграмотності, протидії спотвореній інформації та маніпуляціям. Семінари і лекції з обговорюваної тематики користуються попитом серед працівників друкованих та електронних ЗМІ, а також соціальних мереж. Тож співпраця Укртелерадіопресінституту з відомствами, котрі ведуть боротьбу за інформаційну безпеку держави, має великий потенціал для досягнення спільної мети.

Директор Українського НДІ спеціальної техніки та судових експертиз СБУ, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Андрій Свінцицький висловив думку про необхідність виробити в ході дискусії спільні рекомендації для подальшої співпраці, скоординувати дії в убезпеченні інформаційної сфери від маніпуляцій. 

Керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська зазначила: щойно створена структура планує зосередитися на стратегічних комунікаціях, просуванні позитивного вітчизняного наративу, а також адвокації Української держави в протидії дезінформації з боку РФ на міжнародній арені. 

Позитивні новини про Україну, суспільно важлива інформація, проведення опитувань – такі потреби в медіапродуктах мають мешканці східних регіонів та Криму. Про це, ґрунтуючись на соціологічних дослідження, розповів присутнім генеральний директор Директорату інформаційної політики Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Тарабукін

Дуже корисну інформацію про таємні темники пропагандистів ДНР та сутність нарад з медіа планування ДНР повідомив присутнім учасникам круглого столу координатор проекту «Інформаційний опір» Юрій Карін. Розуміння цих технологій надає можливість ефективно протидіяти і вживати превентивних заходів у боротьбі з фейками.

Під час дискусії виступили представники Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Міністерства культури та інформаційної політики України, журналісти та громадські активісти. Вони порушили проблеми виявлення, ідентифікації та знешкодження, спростування фальшивих повідомлень в інформаційному просторі держави. Також обговорили й необхідні заходи задля збільшення каналів, якими має доноситися до споживачів медіапродуктів достовірна інформація. Про це, зокрема, йшлося у виступах Дмитра Дубова (Національний інститут стратегічних досліджень); начальника науково-дослідного відділу Державного НДІ МВС України, кандидата юридичних наук, заслуженого юриста України Юрія Ірхи; к.ю.н, наукового співробітника Державного НДІ МВС України Оксани Бочек та інших учасників.

Рекомендації міжвідомчого круглого столу будуть надіслані органам, уповноваженим на протидію дезінформації.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux