Про діяльність Держкомтелерадіо у першому півріччі 2011 року
опубліковано 18 липня 2011 року о 12:25

Державний комітет телебачення і радіомовлення спрямовував свою діяльність на забезпечення захисту конституційних прав громадян на інформацію, дотримання принципів свободи слова, розвиток державного інформаційного ресурсу, утвердження національних інтересів в інформаційній та видавничій сферах, інтеграції України у світовий інформаційний простір.

 

Комітет забезпечує висвітлення актуальних питань соціально-економічного і культурного розвитку України.

У цьому році на каналах державних телерадіокомпаній були розгорнуті широкі інформаційні кампанії щодо впровадження адміністративної, житлово-комунальної, медичної, пенсійної та податкової реформ в Україні.

Держкомтелерадіо організовано висвітлення питань збирання та збереження врожаю 2011 року та роз’яснювальної роботи серед населення в теле- і радіоефірі щодо необхідності дотримання правил пожежної безпеки, зокрема охорони лісів від пожеж.

У першій половині ц. р. Національна телекомпанія України реалізувала два великі міжнародні проекти: «EuroNews», що дозволить Україні бути невід’ємною частиною глобальної мережі новин; «Перший Ukraine», що забезпечить присутність нашої держави в телевізійному просторі Російської Федерації.

З нагоди 20-ї річниці незалежності України державними телерадіокомпаніями заплановано виготовити телевізійної продукції обсягом 2282,61 годин, радіопродукції – 803,01 годин. У порівнянні з минулими роками телевізійне мовлення на висвітлення підготовки та відзначення цієї знаменної дати збільшено в середньому на 35%, радіомовлення – на 27%.

У 2011 році державні телерадіокомпанії збільшили, порівняно з 2010 роком та попередніми роками, телевізійне мовлення за державним замовленням, адаптоване для сприйняття особами з вадами слуху, забезпечене сурдоперекладом на дактильно-жестову мову та субтитруванням, на 50 відсотків.

Державними телекомпаніями щодня готуються випуски новин, забезпечені сурдоперекладом на дактильно-жестову мову, а також транслюються художні фільми, забезпечені субтитрами.

Державні ЗМІ постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо проблем СНІДу. В ефірі інформаційних та тематичних програм телерадіокомпаній вміщуються матеріали щодо небезпеки цієї хвороби та пропагується здоровий спосіб життя. Також в тематичних програмах ведеться обговорення зазначеної теми, проводяться дискусії, «круглі столи», учасниками яких є лікарі-наркологи, психологи, які розповідають про профілактику ВІЛ/СНІДу та інших захворювань.

В ефірі державних телерадіокомпаній постійно порушуються питання соціального забезпечення і морально-правового захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр., дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також поширюється інформація про права дітей, батьків, усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків та батьків-вихователів щодо встановлених законодавством видів державної допомоги.

Державні телерадіокомпанії широко висвітлювали День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні та 70-ї річниці початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, 150-річчя від дня смерті та перепоховання Т.Г.Шевченка, інші суспільно значущі події.

У травні ц.р. на базі Севастопольської РДТРК відбувся VII міжнародний фестиваль теле- і радіопрограм «Перемогли разом», присвячений Дню Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Вагомою подією у культурному житті країни став II міжнародний телерадіофестиваль «Калинові мости», організований Ольштинським відділом об'єднання українців Польщі та Рівненською ОДТРК за підтримки та сприяння маршалка Вармінсько-Мазурського воєводства п. Яцека Протаса. Цей фестиваль мав значний резонанс як в польських, так і в українських мас-медіа і сприяв налагодженню добросусідських стосунків між Україною і Республікою Польща та євроінтеграційним прагненням України.

Здійснюються заходи щодо практичного впровадження цифрового телебачення у стандарті DVB-T2 (MPEG-4).

Комітет організував роботу стосовно участі державних телерадіокомпаній у конкурсі на отримання ліцензії у мультиплексах МХ-5.

Здійснюються заходи щодо впровадження системи Суспільного телебачення і радіомовлення. Зокрема, Держкомтелерадіо доопрацьовано проект Закону України «Про Національну громадську телерадіокомпанію України», підготовлений Громадською гуманітарною радою при Президентові України.

Проект Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» (назву законопроекту уточнено) в червні ц.р. було схвалено Урядом.

Законопроект направлено до Адміністрації Президента України для подальшого внесення Президентом України як суб’єктом законодавчої ініціативи.

Комітет формує та реалізує програму «Українська книга», яка є одним із дієвих важелів стимулювання видавничої справи в Україні. До проекту Переліку надійшло 119 видань 53-х вітчизняних видавництв та видавничих організацій.

З метою раціонального і ефективного використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для випуску книжкової продукції за програмою «Українська книга», видано наказ Голови Комітету, яким передбачено неухильне дотримання виконавцями державного замовлення норм чинного законодавства при формуванні кошторисів видань.

Книжкові видання, виготовлені в рамках програми «Українська книга», відповідно до встановленого порядку, будуть безоплатно передані для комплектування суспільних фондів бібліотек системи Міністерства культури України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, а також Міністерству закордонних справ України для забезпечення потреб посольств, представництв України та українських громад за кордоном.

Залежно від читацького призначення частини тиражів планується передати культурно-просвітницьким товариствам національних меншин України.

У першому півріччі визначено переможців премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за 2010 рік у номінаціях: «Літературні твори для дітей та юнацтва», «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва», «Театральні вистави для дітей та юнацтва» та «Кінотвори для дітей та юнацтва».

Відбулось засідання Міжнародного журі Міжнародного конкурсу держав-учасниць СНД «Мистецтво книги». Переможцями конкурсу в п’яти номінаціях із семи стали книги українських видавництв: «Грані-Т» /Київ/ («Записки сумасшедшего» М. Гоголь, «Львів Левитського: місто і зодчий» І. Жук, «Пригоди на острові Клаварен» І. Роздобудько); «Балтія-друк» /Київ/ (Грюнвальдська битва – битва народів» А. Бумблаускас, І. Марзалюк, Б. Черкас) та «Букрек» /Чернівці/ («З української старовини» П. Житар).

На початку лютого ц.р. Комітет забезпечував представлення національної книжкової експозиції України на XVIII Мінській міжнародній книжковій виставці-ярмарку. На національній експозиції було представлено 321 примірник вітчизняної друкованої продукції різних назв, зокрема, книги, випущені за бюджетною програмою «Українська книга» у 2009-2010 роках, а також видання, надані для експонування державними та приватними видавництвами і видавничими організаціями.

Держкомтелерадіо здійснює аналіз стану функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією.

Станом на 01.01.2011 р. в Україні функціонує 8511 об’єктів роздрібної книжкової торгівлі, в т.ч. книжкових кіосків та книжкових прилавків ‑ 7102; книжкових магазинів – 1409.

Продовжувалась робота з удосконалення законодавства, що унормовує інформаційну та видавничу сфери.

Верховною Радою України прийнято в цілому закони України:

«Про внесення змін до статті 19 Закону України «Про Єдиний митний тариф»;

«Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку випуску видавничої продукції на умовах державного замовлення».

На розгляді у Верховній Раді України знаходяться проекти законів України:

«Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо приведення у відповідність із Європейською конвенцією про транскордонне телебачення);

«Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавства у сфері телебачення і радіомовлення».

В цілому, впродовж першого півріччя 2011 року Комітетом розроблено 43 проекти законодавчих та інших нормативно-правових актів, зокрема законів України – 15, з них прийнято – 2; актів Президента України – 6; актів Кабінету Міністрів України – 25.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux