Присуджено премію імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики за 2013 рік
опубліковано 15 жовтня 2013 року о 12:21

 

11 жовтня 2013 року в Держкомтелерадіо України відбулося засідання Комітету з премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики, на якому було визначено лауреата Премії 2013 року.

Кращою публіцистичною роботою в галузі журналістики серед 23 номінантів, висунутих на премію, визнано документальний фільм автора і режисера Сніжани Потапчук «Корюківка. Злочин проти людяності» (Національна телекомпанія України).

 

Фільм присвячено 70-м роковинам найбільшої каральної акції на території України часів Великої Вітчизняної війни, що сталася 1-2 березня 1943 року в місті Корюківка Чернігівської області. За даними Чернігівської обласної комісії з розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників, у Корюківці було знищено приблизно 6 700 людей. Сімдесят років цю трагедію замовчували, і от настав час відкрити історичну правду.

 

Одним із важливих завдань фільму «Корюківка. Злочин проти людяності» є акцент на ставленні молоді до подій Великої Вітчизняної війни. Адже, як зазначає Сніжана Потапчук, не сприйняття війни сучасним поколінням, цинізм у ставленні до ветеранів стали трагедією державного масштабу:

«Кажуть, що пам’ять народу не убієнна. Поки ми пам’ятаємо про жахіття Вітчизняної війни, ми бережемо мир. А ще кажуть, що історія з часом повторюється. Стається це тоді, коли трагічні події молоде покоління забуває. Коли очі тих, заради кого ветерани йшли на смерть залишаються байдужими. Повага до Батьківщини і її визволителів не виникне від раз на рік принесеної до Вічного вогню гвоздички. Пам'ять поколінь зберігається і виховується ідеологією країни».

 

Інформаційно: Премія імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується щороку авторам нових оригінальних публіцистичних творів у галузі журналістики, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності. Премія присуджується щорічно до дня народження В'ячеслава Чорновола - 24 грудня - у розмірі п'яти тисяч гривень за рахунок коштів, передбачених на ці цілі в Державному бюджеті України.

 

 Премію імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики отримали:

 

2004 рік - за публікацію «Пуста хата», опубліковану в газеті «Буковина» КРИВИЙ Василь, редактор Кельменецької районної газети «Рідне слово» Чернівецька область.

 

2005 рік – за публікацію «Сутінки в імперії бідності», опубліковану в газеті «Літературна Україна» РОЗУМОВИЧ Серафима.

 

2006 рік - за публікацію «Я – українець!», оприлюднену в газеті «Голос України» ПЕРЦОВСЬКИЙ Костянтин.

 

2007 рік - КОРСАК Іван за публікацію «Гетьманич Орлик», оприлюднену в газеті «Сім’я і дім», м.Луцьк. Волинська область;

 

2008 рік – за фільм-дилогію «33» (Фільм 1. «Материнський спогад», фільм 2. «Материнський заповіт») МУЖУК Леонід (Київська регіональна державна телерадіокомпанія).

 

2009 - за фільм «Гіркота солодкої землі» (присвячений 70 – річчю створення Карпатської України), авторський колектив Закарпатської ОДТРК: КЕШЕЛЯ Дмитро, автор сценарію і керівник телепроекту, Закарпатська ОДТРК, співавтори - ЯНКОВИЧ Мелінда, режисер, ТАЛАБІРА Олександра, журналістка, ШТЕФУЦА Наталія, журналістка, ДУДА Володимир.

 

2010 рік - за книгу «Замінований рай», ДЗЮБА Сергій (Чернігів).

 

2011 рік - за книгу «Тарас Шевченко і флот», МАМЧАК Мирослав Севастополь).

 

2012 - рік - за фільм «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров» авторський колектив Полтавської ОДТРК: ІВАНЧЕНКО Наталія, СТАРІКОВ Дмитро, НІКОЛЕНКО Ольга, ЛЯПАНЕНКО Микола, ШАРБЕНКО Олена.

 

2013 рік - за документальний фільм «Корюківка.Злочин проти людяності». ПОТАПЧУК Сніжані

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux