Представники влади та видавці підбили підсумки першого року реалізації акції «Українським дітям – українську книгу!»
опубліковано 22 березня 2023 року о 16:55

22 березня у Медіацентрі України відбулась пресконференція, на якій було підбито підсумки першого року реалізації благодійної акції «Українським дітям – українську книгу!», започаткованої Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України.

Участь у пресконференції взяли Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, перший заступник Міністра закордонних справ України, пані Еміне Джапарова, українські видавці. На зв’язок з учасниками пресконференції вийшли через інтернет Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словацькій Республіці Мирослав Кастран, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Польща Василь Зварич. 

Сотні видавців і видавничих організацій відгукнулися в перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну на заклик Держкомтелерадіо забезпечити підручниками і художньою літературою дітей, які рятуючись від російської агресії залишили свої домівки і тимчасово виїхали до більш безпечних регіонів України та за кордон.

За короткий час було зібрано 1 млн. примірників книг. Загалом у межах акції протягом цього складного для нашої держави року читачам в Україні та за її межами передано майже 600 тис. примірників підручників, навчальних посібників, художньої літератури.

Олег Наливайко наголосив, що за рік волонтери подолали понад 400 тис. км Україною і 25 європейськими країнами. «Ми зрозуміли, що без книжкової столиці України - Харкова - у повному обсязі неможливо буде здійснити проєкт. Місто палало. Попри вибухи, відбулася ціла спецоперація, коли вантажилися машини на складах під Харковом за допомогою військових, аби довезти ці книги в мирні німецькі та польські містечка», - сказав він.

Еміне Джапарова назвала українську книгу, яку безкоштовно роздають за кордоном дітям, тим місточком, що дозволяє їм утримати надію на повернення додому. «Так діти не втрачають емоційний і психологічний зв'язок з Україною. Це важливо, коли ми всі як нація переживаємо найскладніші сторінки нашої історії», - зазначила Еміне Джапарова. Також заступниця міністра нагадала про ініціативу «Українській молоді – європейську книгу», яка народилася у межах акції і яку підтримали європейські партнери України. Її мета – дати можливість українській молоді долучитися до європейської наукової літератури. Перша партія книг від Університета Вебстера з міста Лейден (Нідерланди) (Webster University Leiden) була передана Київському національному університету імені Тараса Шевченка у листопаді 2022 року.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що акція є унікальним проєктом воєнного часу, який триватиме доти, доки він потрібний. «Не секрет, що росіяни книгу також вважають зброєю, бо на окупованих територіях ми бачили, як вони збирали україномовні книжки та намагалися їх вилучити або знищити. Тому акцію важливо підтримувати й на деокупованих територіях. З тієї ж причини ми розпочали її для “пунктів незламності” та для українських військових», - зауважив міністр.

Наприкінці пресконференції видавців та волонтерів, найактивніших учасників акції «Українським дітям – українську книгу!», було нагороджено Подяками та Грамотами Держкомтелерадіо.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux