Представники Держкомтелерадіо беруть участь у семінарах щодо виконання законодавства про доступ до публічної інформації
опубліковано 16 квітня 2013 року о 15:40

 

Управлінням забезпечення доступу до публічної інформації Секретаріату Кабінету Міністрів України започатковано цикл семінарів з актуальних питань виконання органами державної влади законодавства про доступ до публічної інформації, участь у яких беруть представники Держкомтелерадіо України.

Заходи проходять у рамках реалізації Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» за підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку «Програма сприяння парламенту ІІ (Програма розвитку законотворчої політики)». Перший семінар відбувся у Дніпропетровську для працівників Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської облдержадміністрацій, а також відповідних територіальних органів МВС, Міністерства доходів і зборів, Держфінінспекції та Пенсійного фонду України.

Серед доповідачів - співробітники Секретаріату КМУ, Держкомтелерадіо, секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини, науковці, представники громадських організацій, медіа-експерти.

Керівник Управління забезпечення доступу до публічної інформації Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю КМУ Роксолана Стадник розповіла про організацію забезпечення доступу до публічної інформації на прикладі Секретаріату Кабінету Міністрів. Вона повідомила, що з 9 травня 2011 р. (дня набрання чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації») по 31 березня 2013 р. Секретаріатом КМУ опрацьовано понад 3 тис. запитів на інформацію. Найбільша кількість з них отримана з м. Києва, Харківської, Львівської, Донецької, Дніпропетровської, Київської, Одеської, Тернопільської областей та Автономної Республіки Крим.

Заступник директора департаменту інформаційної політики – начальник відділу законопроектної роботи Держкомтелерадіо України Ганна Красноступ зупинилася у своїй доповіді на розробленому Комітетом законопроекті (реєстр. № 0947), яким пропонується привести низку законодавчих актів України у відповідність до нової редакції Закону України «Про інформацію» та Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Зокрема, у Кодексі України про адміністративні правопорушення запропоновано передбачити відповідальність за порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», а з Цивільного кодексу України вилучити ч.3. ст. 277, згідно з якою негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного.

Зміни торкнуться й Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до яких буде започатковано скорочене провадження в адміністративних справах стосовно оскарження бездіяльності суб’єктів владних повноважень або розпорядників інформації щодо розгляду звернення або запиту на інформацію.

Передбачено внести зміни до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», створивши Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Цей реєстр запропоновано розмістити у вільному доступі на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України, а відомості з нього надавати на запити.

Ганна Красноступ зазначила, що реалізація закону дозволить повною мірою забезпечити конституційне право громадян на інформацію та отримати дієвий механізм у боротьбі з корупцією. Завдяки запропонованим змінам діяльність органів влади стане прозорою, що сприятиме формуванню довіри громадян до влади, а також утвердженню позитивного міжнародного іміджу України.

Наступні семінари відбудуться протягом квітня – травня у Харкові, Львові та Одесі.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux