Пояснювальна записка до проекту Закону України "Про внесення зміни до Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності"
опубліковано 07 жовтня 2014 року о 09:33

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту Закону України

«Про внесення зміни до Закону України

«Про Перелік документів дозвільного характеру

у сфері господарської діяльності»

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

01.07.2014 Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про видавничу справу», який набирає чинності 02.11.2014.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про видавничу справу» з урахуванням змін, внесених згаданим вище Законом, з метою обліку суб’єктів видавничої справи в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, уповноваженим органом (органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у видавничій сфері) ведеться Державний реєстр видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Суб’єкти господарювання провадять діяльність у видавничій справі після внесення їх до Державного реєстру на підставі свідоцтва про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Видача свідоцтва або прийняття рішення про відмову в його видачі, переоформлення, видача дубліката та анулювання свідоцтва здійснюються уповноваженим органом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності» документ дозвільного характеру – дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ, який дозвільний орган зобов’язаний видати суб’єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб’єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, а дозвільні органи – органи виконавчої влади, державні колегіальні органи, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру.

Таким чином, свідоцтво про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції є документом дозвільного характеру, а Держкомтелерадіо – дозвільним органом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про Перелік документів у сфері господарської діяльності» необхідність одержання документів дозвільного характеру, встановлена законами, виникає виключно після внесення таких документів до Переліку, затвердженому цим Законом.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у підготовці проекту Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

 

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту Закону України є уточнення Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності шляхом доповнення Свідоцтвом про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

З цією метою проектом Закону України пропонується доповнити Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, затверджений Законом України від 19.05.2011 № 3392-VI, новим пунктом 149-1, передбачивши Свідоцтво про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

 

3. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення проекту Закону України є узгодження законів України «Про видавничу справу» та «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», що сприятиме ефективній реалізації державної політики у видавничій сфері.

У даній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, закони України «Про видавничу справу», «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності», «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», «Про адміністративні послуги», постанова Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України» та інші нормативно-правові акти.

Реалізація проекту Закону України передбачає:

подання Держкомтелерадіо за погодженням зі спеціально уповноваженим органом з питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності на затвердження Кабінету Міністрів України Порядку видачі свідоцтва про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції або відмови в його видачі, переоформлення, видачі дублікату та анулювання;

визнання такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 28.09.1998 № 1540 «Про Державний реєстр видавців, виготівників та розповсюджувачів видавничої продукції».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація Закону України не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з державного бюджету.

 

5. Позиція заінтересованих органів

Позиція заінтересованих органів буде відома після опрацювання ними проекту Закону України.

 

6. Регіональний аспект

Проект Закону України не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

 

61. Запобігання дискримінації

У проекті Закону України відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

 

7. Запобігання корупції

У проекті Закону України відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

 

8. Громадське обговорення

Проект Закону України для громадського обговорення оприлюднено:

у підрубриці «Проекти законів» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо;

у підрубриці «Проекти на обговорення» рубрики «Громадянське суспільство і влада» Урядового порталу в мережі Інтернет.

 

9. Позиція соціальних партнерів

Проект Закону України не стосується соціально-трудової сфери.

 

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект Закону України є регуляторним актом та відповідає принципам державної регуляторної політики.

 

10-1. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація Закону України не впливає на ринок праці.

 

11. Прогноз результатів

Прийняття та реалізація Закону України дозволить узгодити закони України «Про видавничу справу» та «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», що сприятиме ефективній реалізації державної політики у видавничій сфері.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

 

«__» _______________ 2014 р.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux