ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 р. № 106"
опубліковано 14 січня 2019 року о 15:55

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про внесення зміни у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 р. № 106»

 

Мета: визначення державного органу (Держкомтелерадіо) та коду бюджетної класифікації для перерахування адміністративно-господарських штрафів за порушення вимог статті 281 Закону України «Про видавничу справу».

1. Підстави розроблення проекту акта

Проект постанови розроблено Держкомтелерадіо за власною ініціативою.

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Частинами двадцять першою та двадцять другою статті 281 Закону України «Про видавничу справу» передбачено, що розповсюдження на території України видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, без наявності відповідного дозволу, передбаченого цією статтею, тягне за собою застосування до розповсюджувачів такої продукції адміністративно-господарських санкцій у формі накладення адміністративно-господарського штрафу в розмірі десяти мінімальних заробітних плат за кожен випадок такого розповсюдження, вчиненого вперше, та у розмірі п’ятдесяти мінімальних заробітних плат за кожен наступний випадок такого розповсюдження.

Рішення про накладення штрафу, передбаченого частиною двадцять першою цієї статті, приймає центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері (Держкомтелерадіо).

Відповідно до листа Міністерства фінансів України від 26.02.2018 № 35140-05-10/5348 зарахування адміністративно-господарського штрафу за порушення вимог статті 281 Закону України «Про видавничу справу» доцільно обліковувати за кодом класифікації доходів бюджету 21081100 «Адміністративні штрафи та інші санкції».

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 № 106 «Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету» встановлено, що перелік податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету визначається відповідно до переліку кодів бюджетної класифікації в розрізі органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, згідно з додатком до постанови.

На сьогодні, Держкомтелерадіо не визначений у зазначеній постанові як орган, що контролює справляння надходжень бюджету.

У зв’язку з цим та з метою визначення державного органу (Держкомтелерадіо) та коду бюджетної класифікації для перерахування адміністративно-господарських штрафів за порушення вимог статті 281 Закону України «Про видавничу справу» виникла необхідність у підготовці проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо внесення зміни в додаток до згаданої постанови.

3. Суть проекту акта

Метою проекту постанови є визначення державного органу (Держкомтелерадіо) та коду бюджетної класифікації для перерахування адміністративно-господарських штрафів за порушення вимог статті 281 Закону України «Про видавничу справу».

4. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, Бюджетний кодекс України, Закон України «Про видавничу справу», постанови Кабінету Міністрів України від 16.02.2011 № 106 «Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету», від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України», наказ Держкомтелерадіо від 17.10.2017  № 384 «Про затвердження Порядку накладення Державним комітетом телебачення і радіомовлення України адміністративно-господарських штрафів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09.11.2017 за № 1367/31235, та інші нормативно-правові акти.

Реалізація постанови не потребує внесення змін до чинних чи розробки нових актів.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття та реалізація постанови не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

6. Прогноз впливу

Проект акта за предметом правового регулювання матиме вплив на забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання і держави.

Прогноз впливу додається.

7. Позиція заінтересованих сторін

Реалізація постанови не матиме впливу на інтереси окремих верств (груп) населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання тощо.

Проект постанови не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

Проект постанови не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

8. Громадське обговорення

Проект постанови для громадського обговорення оприлюднено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Позиція заінтересованих органів

Позиція заінтересованих органів буде відома після опрацювання ними проекту постанови.

10. Правова експертиза

Позиція Міністерства юстиції України буде відома після опрацювання ним проекту постанови.

11. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

11-1. Відповідність принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

У проекті постанови відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

12. Запобігання корупції

У проекті постанови відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

13. Прогноз результатів

Прийняття постанови дасть можливість врегулювати питання щодо визначення державного органу (Держкомтелерадіо) та коду бюджетної класифікації для перерахування адміністративно-господарських штрафів за порушення вимог статті 281 Закону України «Про видавничу справу».

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

«08» січня 2019 р.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux