ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 740"
опубліковано 03 жовтня 2019 року о 16:48

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України

від 13 липня 2011 року № 740»

Мета: зменшення розміру граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, та врегулювання питання розміру граничних витрат на сканування таких документів.

1. Підстави розроблення проекту акта

Проект постанови розроблено Держкомтелерадіо на виконання доручень Кабінету Міністрів України від 07.12.2018 № 48920/0/1-18 та від 03.04.2018 № 11063/1/1-18 до листа Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 15.03.2018 № 1.-519/18-107.

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до частини другої статті 21 Закону України «Про доступ до публічної інформації» у разі якщо задоволення запиту на інформацію передбачає виготовлення копій документів обсягом більш як 10 сторінок, запитувач зобов’язаний відшкодувати фактичні витрати на копіювання та друк. У частині третій цієї ж статті вище зазначеного Закону України визначено, що розмір фактичних витрат визначається відповідним розпорядником на копіювання та друк в межах граничних норм, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Граничні норми витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 13 липня 2011 р. № 740 «Про затвердження граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію». Згідно з вище зазначеною постановою Кабінету Міністрів для розрахунку граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, як розрахункова величина використовується мінімальна заробітна плата станом на дату копіювання та друк документів.

Більшість розпорядників інформації під час затвердження розміру фактичних витрат використовують саме максимально допустиму вартість (граничну норму) копіювання або друку документів певного формату.

Суттєве підвищення розміру мінімальної заробітної плати призвело до зростання вартості отримання запитувачами копій документів та вплинуло на можливість реалізації права кожного на доступ до публічної інформації.

Крім того, у листі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 15.03.2018 № 1.-519/18-107 зазначається, що відсутність регламентації граничних витрат на сканування документів призводить до необхідності розпорядникам інформації надавати скановані документи безкоштовно та, інколи, може призвести до блокування роботи державного органу шляхом надсилання великої кількості запитів з вимогою надати безкоштовно скановані документи, що, наприклад, налічують більше двох тисяч аркушів. З огляду на зазначене, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини запропоновано вжити заходів для внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 740 щодо врегулювання питання розміру граничних витрат на сканування документів, що надаються електронною поштою у відповідь на інформаційний запит, а також встановлення економічно обґрунтованих розмірів граничних витрат на ксерокопіювання документів та їх друк.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у підготовці проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 740.

3. Суть проекту акта

Основною метою проекту постанови є зменшення розміру граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, шляхом встановлення прожиткового мінімуму для працездатних осіб як розрахункової величини на дату копіювання, друку та сканування документів.

4. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, закони України «Про доступ до публічної інформації», «Про Державний бюджет України на 2019 рік», постанови Кабінету Міністрів України, від 13.07.2011 № 740 «Про затвердження граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію», від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України» та інші нормативно-правові акти.

Реалізація постанови не потребує внесення змін до чинних чи розробки нових актів.

4¹. Відповідність засадам реалізації органами виконавчої влади принципів державної політики цифрового розвитку

Проект постанови не стосується питань інформатизації, електронного урядування, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, розвитку інформаційного суспільства, електронної демократії, надання адміністративних послуг або цифрового розвитку.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття та реалізація постанови не потребує додаткових матеріальних та інших витрат. Фінансово-економічні розрахунки додаються.

6. Прогноз впливу

Проект акта за предметом правового регулювання матиме вплив на забезпечення прав та інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави.

Прогноз впливу додається.

61. Стратегічна екологічна оцінка

Проектом акта не затверджується документ державного планування, підготовлений з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку».

7. Позиція заінтересованих сторін

Реалізація постанови не матиме впливу на інтереси окремих верств (груп) населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання тощо.

Проект постанови не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

Проект постанови не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

8. Громадське обговорення

Проект постанови для громадського обговорення оприлюднено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Позиція заінтересованих органів

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерство фінансів України, Міністерство соціальної політики України та Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини погодили проект постанови без зауважень.

10. Правова експертиза

Міністерство юстиції України погодило проект постанови із зауваженнями.

11. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

111. Відповідність принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

У проекті постанови відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

12. Запобігання корупції

У проекті постанови відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

13. Прогноз результатів

Прийняття постанови дасть можливість зменшити розмір граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, та врегулювати питання розміру граничних витрат на сканування таких документів.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег НАЛИВАЙКО

«21» жовтня 2019 р.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux