Пояснювальна записка до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами"
опубліковано 02 вересня 2013 року о 10:20

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Про внесення змін до переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами»

 

 

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Державна наукова установа «Книжкова палата України імені Івана Федорова» – одна з провідних наукових і культурних установ країни (далі – Книжкова палата України). Книжкова палата України є центром державної бібліографії, стандартизації, статистичного обліку та архівного зберігання видань. Відповідно до статті 27 Закону України «Про видавничу справу» Книжкова палата України здійснює: державну бібліографічну реєстрацію та централізовану каталогізацію всіх без винятку видів видань, випущених в Україні; підготовку зведених адміністративних даних випуску видавничої продукції, які є основою для складання офіційної статистичної інформації органами статистики; аналіз тенденцій розповсюдження видавничої продукції, вивчення книжкового ринку, його регіональних особливостей; комплектування і збереження повного і недоторканного фонду Державного архіву друку - головного сховища всіх видів видань, випущених в Україні; державну стандартизацію видавничої та бібліотечної справи, розроблення і контроль за дотриманням стандартів суб'єктами видавничої справи; створення і видання поточних, кумулятивних і ретроспективних бібліографічних покажчиків і науково-аналітичних оглядів, друкованих карток; розробку та експлуатацію бібліографічних баз даних і мереж бібліографічної інформації тощо.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 № 1345 «Про віднесення наукових об'єктів до таких, що становлять національне надбання» фонд Державного архіву друку віднесено до наукових об'єктів, що становлять національне надбання і є складовою національного інформаційного фонду України. Збереження та використання цього інформаційного масиву є одним з основних завдань у діяльності Книжкової палати України.

Разом з цим, у своїй діяльності Книжкова палата України керується вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2003 № 1180 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами» (далі – Перелік).

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 за № 1056 внесено зміни до цього Переліку.

Пунктом 9 Переліку передбачено послуги щодо підготовки на основі результатів аналізу, оцінки та узагальнення бібліографічних, реферативних і аналітичних оглядів, аналітичних і фактографічних матеріалів, добірок, каталогів, буклетів, інформаційної та рекламної продукції для провадження наукової та науково-технічної діяльності.

Проте, надання їх передбачено тільки для провадження наукової та науково-технічної діяльності. Тим самим обмежено можливості і права громадян України на отримання науково-просвітницьких, науково-освітніх та науково-практичних послуг, у підвищенні кваліфікації та наукового і освітнього рівня, зокрема в підприємницькій діяльності.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у підготовці проекту постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до Переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту постанови Кабінету Міністрів України є удосконалення механізму щодо надання платних послуг для безумовної реалізації прав громадян на отримання і використання різноманітної інформації, яка є результатом наукової діяльності, а також задоволення потреб усіх категорій користувачів у послугах та ефективного вирішення поставлених перед Книжковою палатою України завдань.

З цією метою проектом постанови Кабінету Міністрів України пропонується внести зміни до переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами, а саме:

пункт 9 викласти у такій редакції:

«9. Підготовка на основі результатів аналізу, оцінки та узагальнення бібліографічних, реферативних, бібліометричних і аналітичних оглядів, аналітичних, бібліографічних і фактографічних матеріалів, добірок, каталогів, буклетів, інформаційної та рекламної продукції для провадження наукової, науково-технічної діяльності.»;

доповнити пункт 18 після слів «поліграфічних послуг» словами «редагування бібліографічної інформації, рецензування бібліографічних посібників.»;

доповнити перелік новими пунктами 39 і 40 такого змісту:

«39. Підготовка аналітичних, бібліографічних і фактографічних довідок, довідок щодо визначення книжкової продукції вітчизняного виробництва, складення бібліографічних списків і покажчиків, присвоєння міжнародних стандартних номерів виданням.

40. Надання послуг, пов’язаних з використанням відомостей, що містяться в документах Державного архіву друку.».

При цьому, додається примітка, що послуги, зазначені у пунктах 39 і 40 переліку, надаються Книжковою палатою України.

3. Правові аспекти

Правовою підставою розроблення проекту постанови Кабінету Міністрів України є пункт 1 § 32 глави 2 розділу 4 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 950.

У даній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, Закон України «Про видавничу справу», «Про наукову і науково-технічну діяльність», Указ Президента України від 07.05.2011 № 559 «Про Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України», постанова Кабінету Міністрів України від 28.07.2003 № 1180 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними науковими установами» та ін.

Реалізація постанови Кабінету Міністрів України не передбачає приведення власних та розробку нових нормативно-правових актів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація постанови Кабінету Міністрів України не потребує додаткового фінансування з Державного бюджету України.

5. Позиція заінтересованих органів

Проект постанови Кабінету Міністрів України погоджено без зауважень Мінфіном України, МОН України; Мін’юстом України та Мінекономрозвитку України із зауваженнями, які враховано.

6. Регіональний аспект

Проект постанови Кабінету Міністрів України не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

61 . Запобігання дискримінації

У проекті постанови Кабінету Міністрів України відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

7. Запобігання корупції

У проекті постанови Кабінету Міністрів України відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

Проект постанови Кабінету Міністрів України для громадського обговорення розміщено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо України.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект постанови Кабінету Міністрів України не стосується соціально-трудової сфери.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект постанови Кабінету Міністрів України є регуляторним актом та відповідає принципам державної регуляторної політики.

11. Прогноз результатів

Прийняття та реалізація постанови Кабінету Міністрів України надасть можливість вирішити питання щодо отримання громадянами України науково-просвітницьких, науково-освітніх та науково-практичних послуг, у підвищенні кваліфікації та наукового і освітнього рівня, зокрема в підприємницькій діяльності.

 

 

 

Голова

Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович

«___» вересня 2013 р.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux