ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання формування та реалізації державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації"
опубліковано 01 квітня 2019 року о 11:45

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту постанови Кабінету Міністрів України

«Деякі питання формування та реалізації державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації»

Мета: визначення державного органу (Держкомтелерадіо), відповідального за формування та реалізацію державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації.

1. Підстави розроблення проекту акта

Проект постанови розроблено Держкомтелерадіо на підставі пункту 51 плану заходів з реалізації Стратегії реформування державного управління України на 2019-2021 роки (далі – Стратегія), затвердженого розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 № 474 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 № 1102).

2. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до статті 34 Конституції України кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.

Статтею 3 Закону України «Про інформацію» передбачено, що основними напрямами державної інформаційної політики, зокрема, є забезпечення доступу кожного до інформації та відкритості та прозорості діяльності суб’єктів
владних повноважень.

Законом України «Про доступ до публічної інформації» визначено порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Відповідно до Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 341, Держкомтелерадіо є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сфері.

24.06.2016 розпорядженням Кабінету Міністрів України № 474 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 № 1102) схвалено Стратегію реформування державного управління України на 2019-2021 роки. Ця Стратегія одним із напрямів реформування державного реформування визначає забезпечення підзвітності органів державного управління (прозорість роботи, вільний доступ до публічної інформації, організація системи органів державного управління з чітким визначенням підзвітності, можливість судового перегляду рішень).

З метою забезпечення вільного доступу користувачів до інформації про органи виконавчої влади та їх діяльність у зручній формі пунктом 51 плану заходів з реалізації Стратегії передбачено захід щодо визначення центрального органу виконавчої влади, відповідального за формування та реалізацію державної політики у сфері забезпечення доступу до інформації.

У зв’язку з цим та з метою реалізації пункту 51 згаданого плану заходів Держкомтелерадіо розроблено проект постанови «Деякі питання формування та реалізації державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації».

3. Суть проекту акта

Проектом постанови пропонується:

1) визначити Державний комітет телебачення і радіомовлення України відповідальним за формування та реалізацію державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації;

2) внести відповідні зміни до Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України.

4. Правові аспекти

У даній сфері суспільних відносин діють: Конституція України, закони України «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», постанова Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 № 341 «Про затвердження Положення про Державний комітет телебачення і радіомовлення України», розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 № 1102-р «Про внесення змін до розпоряджень Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 р. № 474 і від 27 грудня 2017 р. № 1013» та інші нормативно-правові акти.

Реалізація постанови не потребує внесення змін до чинних чи розробки нових актів.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття та реалізація постанови не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

6. Прогноз впливу

Проект акта за предметом правового регулювання матиме вплив на забезпечення прав та інтересів громадян, суб’єктів господарювання і держави.

Прогноз впливу додається.

6-1. Стратегічна екологічна оцінка

Проектом акта не затверджується документ державного планування, підготовлений з урахуванням особливостей, передбачених Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку».

7. Позиція заінтересованих сторін

Реалізація постанови не матиме впливу на інтереси окремих верств (груп) населення, об’єднаних спільними інтересами, суб’єктів господарювання тощо.

Проект постанови не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

Проект постанови не стосується соціально-трудової сфери.

Проект постанови не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

8. Громадське обговорення

Проект постанови для громадського обговорення оприлюднено у підрубриці «Проекти актів Кабінету Міністрів України» рубрики «Законопроектна діяльність» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Позиція заінтересованих органів

Позиція заінтересованих органів буде відома після опрацювання ними проекту постанови.

10. Правова експертиза

Позиція Міністерства юстиції України буде відома після опрацювання ним проекту постанови.

11. Запобігання дискримінації

У проекті постанови відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

11-1. Відповідність принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

У проекті постанови відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

12. Запобігання корупції

У проекті постанови відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

13. Прогноз результатів

Прийняття постанови дасть можливість врегулювати питання щодо визначення державного органу, відповідального за формування та реалізацію державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

«26» березня 2019 р.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux