Пошук додаткових джерел фінансування регіональних медіа: гранти, стажування, партнерство зі структурами євроспільноти
опубліковано 26 грудня 2022 року о 10:07

23 грудня Укртелерадіопресінститут за участі та підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Держкомтелерадіо провів онлайн семінар для керівників та творчих працівників ЗМІ Донецької, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської областей.

Захід зібрав півсотні зацікавлених учасників. Адже заявлена тема і в мирний час була дуже актуальною, а нині, в умовах російської агресії в Україні, відновлення виходу в світ видань та електронних ресурсів на деокупованих територіях потребує інтенсивного фінансування.

Вітаючи учасників семінару, заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко навів приклади успішної співпраці медіа, громадських організацій з міжнародними донорськими структурами, меценатами та спонсорами. Він висловив переконання, що нині вікно можливостей для українських медіа є надзвичайно сприятливим і цей навчальний семінар допоможе їм правильно зорієнтуватися і знайти додаткові джерела фінансування.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак відзначив, що завдяки навчальним курсам та семінарам Укртелерадіопресінституту, отриманій методичній допомозі виданням, ознайомленню працівників ЗМІ з технологією подань заявок на грантову підтримку багатьом редакціям вдалося знайти додаткові джерела фінансування, заявити про себе.

В.о. директора подякував за роботу керівникам ЗМІ і побажав наснаги у підвищенні кваліфікації! «Ми будемо надавати новітні інноваційні знання, які дадуть нові можливості для медіа. Особливості роботи в умовах війни потребують нових навичок та вмінь!», - зазначив Гліб Головченко.

Викладач вищої категорії відділення преси та інтернет ЗМІ Укртелерадіопресінституту Лілія Кавецька ознайомила слухачів з масивом інформації про грантові можливості, котрими можна скористатися ще навіть нинішнього року або, принаймні, на початку наступного. Однак великий ринок пропозицій фінансової допомоги українським медіа потребує ретельної підготовки документів для подання заявок на фінансування тих чи інших проєктів. Необхідно детально і переконливо обґрунтовувати актуальність, затребуваність, ефективність своїх цілей і намірів. У запропонованій учасникам семінару презентації, медіа тренер виклала конкретні групи донорів – міжнародних організацій, серед яких суспільні, приватні та корпоративні. Наводилися й приклади результативної співпраці з ними вітчизняних видань, редакцій на деокупованих територіях України.

Особливий інтерес учасники семінару виявили до порад і пропозицій, які виклав у своєму виступі Роман Кіфлюк, національний радник по Україні європейського медіапроектного грантодавця International Media Support IMS, який представив потужну роботу компанії з вітчизняними регіональними ЗМІ. Він зауважив, зокрема, що не слід обмежуватися лише тією інформацією про оголошення конкурсів на гранти, котрі публікують на своїх сайтах міжнародні організації. Варто шукати донорів на сайтах посольств різних країн, зовнішньополітичних відомств, кооперуватися з тими колегами, хто вже має досвід отримання додаткового фінансування та його використання. Роман Кіфлюк висловив готовність допомогти редакціям видань напрацювати необхідний пакет документів, щоб вони були завжди готові до подання.

Про те, як в реальному житті працює компанія IMS, розповів колегам головний редактор газети «Обрії Ізюмщини» Костянтин Григоренко. Компанія IMS була першою, хто зателефонував йому у перші ж дні російської агресії в регіоні і запропонувала свою допомогу. До речі, Костянтин Григоренко відзначив також і те, що набуті в Укртелерадіопресінституті знання, зокрема, на тренінгу в Одесі, стали йому в пригоді з організації сайту видання, роботи і просування «Обріїв Ізюмщини» та «Ізюмського навігатора» в соціальних мережах. Він також висловив вдячність Національній спілці журналістів, Українській асоціації медіабізнесу, Асоціації української преси, Львівському медіафоруму. Костянтин Григоренко звернувся до слухачів з пропозицією спільно шукати додаткові джерела фінансування, використовувати нинішні великі можливості для відновлення активної діяльності українських медіа.

Світ готовий допомагати, але для того, щоб отримати цю допомогу, слід ретельно виконати всі умови документального забезпечення подань на гранти. Втім, учасниця семінару Лариса Якубенко з Сумщини, звернула увагу на потребу окремих умов подання проектів у прикордонних районах України, де цілодобово тривають бойові дії, щодня тривають бомбардування та артобстріли. За таких умов відсутні засоби зв’язку, електрика, про можливість заповнення якихось документів онлайн не йдеться загалом.

На завершення семінару, модератор Лілія Кавецька висловила вдячність усім учасникам заходу за неоціненний досвід, яким вони поділилися, підтримала також висловлені пропозиції щодо наступних технологічних тренінгів з виконання умов грантодавців до заповнення необхідних документальних форм.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux