Олег Наливайко: "Будемо оцінювати міру відповідальності українського ТБ. Чимало директорів ОДТРК не втримаються на своїх місцях" Вадим Лубчак. Г-та "День". 20.03.2014
опубліковано 21 березня 2014 року о 15:51

 

У Держкомтелерадіо — новий керівник

 

20 березня, 2014 - 16:44

ОЛЕГ НАЛИВАЙКО

Верховна Рада України призначила головою Держкомітету телебачення і радіомовлення Олега Наливайка, який очолює Національну спілку журналістів України. За постанову про його призначення голосували 228 депутатів. Нагадаємо, Олег Ігорович уже очолював Держкомтелерадіо як в. о. голови —  з вересня 2009 року до березня 2010-го. Як зауважує сам Наливайко: «I тоді, і тепер —  роки виборів у країні. І головне завдання для нас: щойно відіб’ємо атаку інформаційної пропаганди —  забезпечити рівний доступ та об’єктивне висвітлення передвиборчих програм на всіх каналах».

—  Серед ключових завдань сьогодні —  розробка стратегії роботи системи державного телерадіомовлення в умовах інформаційної війни і часткової окупації України, —  зауважуєОлег НАЛИВАЙКО. —  Головне питання —  захист журналістів у Криму, забезпечення їм умов для виконання своїх професійних обов’язків. Цим займався упродовж останніх тижнів як голова НСЖУ —  і зараз продовжуватиму: допомога, консультації, проведення курсів із роботи в складних умовах. У Криму наразі не діють ні законодавчі, ні етичні норми...   Йде війна, зокрема проти журналістів. Війна без жодних правил, навіть тих, що передбачені для роботи ЗМІ в гарячих точках. Тому ми наразі намагаємося допомагати журналістам, зокрема використовуючи ресурси європейських і російських колег. Треба зазначити, що російські колеги з їхньої спілки журналістів також засуджують агресію проти працівників ЗМІ на півострові. Ми разом фіксуємо факти перешкоджання діяльності медіа, погрози, побиття колег... Я переконаний, що за агресію самопроголошеної кримської влади, в тому числі проти медіа, будуть порушені судові справи, зокрема в Страсбурзі. Багато хто пошкодує за свої вчинки.

Тобто наразі — мобілізація зусиль на захист інформаційного простору. А потім — у перший мирний день — будемо розвивати наш телепростір. Крім цього, треба повернути в нормальне русло роботу деяких ОДТРК, адже за результатами Майдану та агресії в Криму виникають певні запитання до державних мовників.

 Як саме повертатимете роботу в «нормальне русло»?

— Скажу так — буквально з першого дня на посаді керівника Держкомтелерадіо я доручив ретельно промоніторити професіоналізм роботи обласних ДТРК, визначити, яку політичну позицію вони сьогодні займають. Є великі запитання щодо деяких ОДТРК, зокрема півдня і сходу, які за державні кошти, по суті, пропагували недержавницькі месиджі. Народні депутати, медіа-експерти і журналісти з регіонів сигналізують про незадовільну роботу директорів каналів. Будемо розбиратися по кожному конкретному випадку. Але висновки зробимо лише після консультацій з представниками медіа-громадськості цих регіонів. Навіть за попередньою інформацією, якою я володію, можу сказати, що чимало директорів ОДТРК не втримаються на своїх місцях...

Крім того, коли ситуація нормалізується, — будемо вчити керівників ОДТРК заробляти гроші. Уже сьогодні, за край скрутних економічних умов, зрозуміло: потрібно краще шукати можливості залучення рекламодавців. Цього року проблема з фінансуванням державних мовників буде вкрай складною, тому державні медіа повинні самі навчитися заробляти. Не бачу нічого поганого в комерціоналізації ОДТРК.

Також як керівник Держкомтелерадіо ініціюватиму створення при обласних і національних ТРК громадські ради з числа експертів, які під час Майдану та останніх подій у Криму проявили себе достойно і професіонально. Гадаю, саме експерти виконають свого роду роль внутрілюстраційної структури, з якою обов’язково будемо радитися щодо призначення нових керівників обласних ТРК.

 Сьогодні проти України точиться агресивна інформаційна війна з боку Росії...

— На жаль, не тільки в Україні та Росії... Проблема в тому, що в Європі також через російські канали і російське лобі йде дуже сильна пропаганда проти України...

 Як слід реагувати державі?

— Я переконаний, що Україні треба негайно створити центр контрпропаганди. Сьогодні триває активний пропагандистський наступ на нашу країну. Відтак ми повинні протидіяти цьому: аргументами нівелювати брехню, що ллється з російських каналів. Думаю, що такий центр потрібно створити при РНБО чи Держкомтелерадіо. Спростовуючи факти брехні, ми одночасно будемо активно пропагувати державницькі месиджі. Також очікую, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення скаже своє слово стосовно тих російських медіа, які продукують і поширюють брехню про Україну.

Як голова НСЖУ, я був переконаний, що деякі російські канали, зокрема «Россия-1», на якому працює Дмитро Кисельов, треба обмежити в доступі. Там повсякчас лунають заклики до повалення конституційного устрою в Україні, суцільна дезінформація... Таким програмам не має бути місця в Україні. А загалом нам слід обережно діяти в цьому питанні під кутом зору українського законодавства. Нам не варто показувати європейським партнерам картинку, на якій видно, як ми адміністративними методами душимо свободу слова. А Росія це подає саме таким чином.

Будемо оцінювати й міру відповідальності українського ТБ, яке своєю поведінкою, зокрема засиллям російських серіалів, підбурювало ситуацію в Україні. Зрозуміло, що треба створювати альтернативний український контент. Але це потребує істотних інвестицій. Це ринковий момент. Якщо держава проти російського пропагандистського контенту, то їй доцільно стимулювати українське ТБ виробляти інший. Уже сьогодні деякі наші канали переглядають свою співпрацю з російськими партнерами, змінюють сітки мовлення, поступово відмовляються від російського контенту. Але з цим, на жаль, ми суттєво запізнилися.

 Ви сказали, що першого ж мирного дня почнете розвивати телепростір. Як можна український інформаційний простір зробити національним по суті?

— Упродовж двох останніх років разом з медіа-спільнотою ми працювали над серією важливих законопроектів, зокрема «Про суспільне телебачення і радіомовлення», «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» та внесення змін до «Закону про інформацію», пов’язаних з доступом до публічної інформації. До цих питань обов’язково треба буде повернутися в мирний час. Також вважаю за необхідне відновити роботу міжвідомчої робочої групи. Це хороший досвід співпраці влади і медіа, адже є інструментом оперативного реагування й вирішення нагальних проблем. Крім того, цього року країну чекають вибори — президентські, а можливо, також парламентські. Для мене головне завдання, хоч би якими були мої особисті політичні переконання, — забезпечити рівний доступ кандидатів до ЗМІ. Укріплювати інформаційний простір будемо професіональними кадрами та виваженою державною політикою.

Паралельно з роботою в Держкомтелерадіо необхідно визначатися з новим керівництвом НСЖУ, адже сьогодні важливо правильно використовувати ресурси найчисленнішої медіа-організації країни. За тиждень (27 березня) буде скликано секретаріат, а 24 квітня — пленум НСЖУ. Разом із членами визначатимемося, хто очолюватиме Спілку та коли реально провести з’їзд, щоб обрати нового голову. Наразі мої штатні функції виконуватиме за статутом перший секретар Сергій ТОМІЛЕНКО.

 

Вадим ЛУБЧАК,

Газета: «День»

№51, (2014)

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux