На засіданні Президії НАН України обговорили підготовку «Великої української енциклопедії»
опубліковано 09 червня 2022 року о 11:51

8 червня 2022 року під головуванням Президента НАН України академіка НАН України Анатолія Загороднього у змішаному режимі (онлайн та офлайн) відбулося засідання Президії НАН України.

Під час засідання було заслухано дві наукові доповіді.

Про підготовку видання багатотомної «Великої української енциклопедії» доповіли голова Головної редакційної колегії видання академік-секретар Відділення фізики і астрономії НАН України академік НАН України Вадим Локтєв та директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» доктор історичних наук, професор Алла Киридон.

Вони розповіли про вагомі результати, яких вдалося досягти за час роботи над створенням Енциклопедії Державною науковою установою «Енциклопедичне видавництво» спільно з фахівцями НАН України.

Зокрема, видано друком том 1 «Великої української енциклопедії». Завершено роботу над формуванням другого й третього томів Енциклопедії та видано їхні презентаційні примірники.

До 30-річчя Незалежності України підготовлено ґрунтовне видання: «Україна: 30 років незалежності. Стислий довідник».

Створюється дослідницький інструментарій в галузі енциклопедистки, зокрема підготовлено та видано друком тематичні реєстри гасел до ВУЕ із 15 наукових напрямів. Безперервно наповнюється статтями на літери всієї абетки і електронна версія Енциклопедії – портал е-ВУЕ.

Водночас, за словами доповідачів, в процесі підготовки видання залишаються нерозв’язаними і деякі проблеми, передусім, матеріального та науково-організаційного характеру.

В обговоренні доповіді виступив перший заступник Голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України Богдан Червак, який звернув увагу на тенденцію зменшення фінансування Великої української енциклопедії. Академік НАН України Ярослав Яцків також наголосив на великих фінансових затратах на видання друкованих видань Енциклопедії. Академік НАН України Валерій Смолій підкреслив важливе державне значення цього проєкту та закликав академічні установи мобілізувати науковий потенціал і підняти якість та інтелектуальний рівень статей енциклопедії. Академік НАН України Микола Жулинський підкреслив актуальність проєкту в реаліях сьогодення. На його думку, видання Енциклопедії «працює» на перемогу на гуманітарному фронті.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux