На Лук'янівському цвинтарі вшанували пам'ять героїв Крут
опубліковано 29 січня 2018 року о 17:08

29 січня у Києві на Лук’янівському цвинтарі відбулось вшанування пам’яті Володимира Наумовича та Володимира Шульгіна, які загинули у бою з більшовицькою навалою під станцією Крути в 1918 році. Участь у заході, організованому Держкомтелерадіо, взяли перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, представники органів державної влади, громадськості та родичі загиблих героїв.

 

Як відомо, 29 січня минає 100 років з дня легендарного бою під Крутами, коли студенти, які вперше взяли до рук зброю, вступили в нерівний бій з майже 6-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова. Загін із київської молоді, що загалом нараховував від 400 до 800 вояків, вдалося на 5 годин стримати наступ озброєної до зубів армії Муравйова. Серед цих відважних українців був і недавній випускник природничого факультету Київського університету Святого Володимира Володимир Шульгін. За словами племінниці Володимира Шульгіна Олени Леонтович, про військову кар'єру Володимир не мріяв, але дізнавшись про загрозу з боку більшовиків, не роздумуючи, записався у студентський курінь Січових Стрільців. А вже за 2 місяці разом зі студентським другом Володимиром Наумовичем був розстріляний чорнобушлатниками біля станції Крути. «Два друга перед розстрілом обійнялися, і так в обіймах їх прошили кулі,» – розповідає Олена Леонтович.

«Бій під Крутами попри поразку став прообразом мужності та відваги українського народу, став прикладом для тих, хто боровся за незалежність України. Послідовники героїв Крут – це Олег Ольжич і Олена Теліга, кіборги Донецького аеропорту, сотні героїв України, які захищають нашу державу від російської агресії на сході України. 100 років тому відбулася подія, котра увійшла в історію визвольних змагань, в історію новітньої України, без якої національна пам'ять українського народу немислима», - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Після вшанування пам’яті героїв Крут учасники акції поклали квіти до могили українських поетів Олександра Олеся та Олега Ольжича, які перепоховані на Лук’янівському цвинтарі, та до пам’ятника Олени Теліги, розстріляної фашистами в Бабиному Яру.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux