Міжвідомча комісія підтримує діяльність Держкомтелерадіо, спрямовану на розвиток вітчизняного книговидання
опубліковано 21 березня 2012 року о 15:31

20 березня у Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України відбулося засідання Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження. Вів засідання голова комісії, міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

Члени комісії обговорили стан українського видавничого ринку та наголосили на необхідності функціонування концептуального документу,

який би урегулював проблемні питання вітчизняної книговидавничої справи. З доповіддю з цього питання виступив Голова Держкомтелерадіо України Олександр Курдінович.

За даними Книжкової палати ім. І.Федорова, минулого року в Україні було видано 22 826 назв книг і брошур загальним тиражем 46 565, 7 тис. прим. Тобто, на одного жителя України було видано більше одного примірника книги. На думку Голови Держкомтелерадіо України, причиною незадовільного стану книговидання є відсутність довгострокової державної стратегії щодо подальшого розвитку видавничої сфери; незахищеність вітчизняного книжкового ринку; відсутність належного книжкового асортименту в торговельній мережі, обмеження доступу громадян до книги як джерела знань та культури; відсутність повноцінної мережі книгорозповсюдження тощо.

Наразі Держкомтелерадіо з метою вирішення зазначених проблем розробив проект концепції Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання на 2013 – 2017 роки.

«Метою розробленого документу є збільшення виробництва книг хоча би до двох примірників на кожного українця, - зазначив Олександр Курдінович. – Це найперший і найдоступніший орієнтир для роботи в цій сфері. Окрім того, згадана концепція спрямована на вирішення й інших завдань, серед яких, безумовно, і популяризація читання».

За словами Голови Держкомтелерадіо України, досвід інших країн вказує на те, що саме за допомогою державної цільової підтримки та стимулювання читання вдається досягти стабільного розвитку книговидавничої справи та задовольнити читацький попит, враховуючи інтереси та запити населення.

Як зазначив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник, проект концепції охоплює цілу низку питань, що стосуються не лише книговидання, але й розширення мережі роздрібної торгівлі, створення та встановлення в бібліотеках електронних каталогів тощо.

Учасники засідання Міжвідомчої комісії наголосили на необхідності внесення проекту концепції Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання на 2013 – 2017 роки на розгляд Уряду.

Також Міжвідомча комісія обговорила шляхи запровадження механізмів випуску серій книжкової продукції за доступними цінами.

На думку президента Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександра Афоніна, найактуальнішим питанням галузі нині є поповнення бібліотечних фондів.

«За даними Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ, існує так звана межа, яка не допускає деградації населення – це щорічне поповнення бібліотечних фондів на 250 примірників на кожну тисячу читачів, - підкреслив він. – У нас же цей показник в десятки разів нижчий за загальноприйняті у світі норми. І з цим потрібно щось робити».

За його словами, видавництва не можуть випускати спеціальні бібліотечні серії, адже не мають відповідного фінансування.

«В той же час, самі бібліотеки в нинішніх умовах не мають достатньо інформації про повний перелік видань, що виходять в Україні», - наголосив Олександр Афонін.

З цією думкою погодилась і генеральний директор Національної парламентської бібліотеки України Тамара Вилегжаніна. Вона повідомила, що нині в країні функціонує більше 18 тисяч публічних бібліотек, з них 14 тисяч – сільські.

«Наша установа постійно вивчає незадоволений читацький попит. Результати такого моніторингу свідчать, що більшість населення не орієнтується в сучасній літературній картині України, не знає про нові видання, що вийшли друком впродовж останнього року, наприклад, - розповіла Тамара Вилегжаніна. – Попитом, в основному, користуються стабільно лише книги, які входять до шкільної програми. Безумовно, наразі потрібна державна підтримка поповнення бібліотечних фондів».

Члени комісії погодилися із думкою першого заступника Голови Держкомтелерадіо України Анатолія Мураховського про необхідність запровадження механізму випуску видавничої продукції за доступними цінами.

«Цей механізм, на мою думку, має бути направлений на поповнення фондів бібліотек, а не на регулювання книжкового ринку в цілому, адже це надзвичайно глобальне завдання», - наголосив міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux