Комунальні друковані видання реформуються вдвічі швидше, ніж державні, - Олег Наливайко
опубліковано 20 липня 2018 року о 16:35

Описание: C:\Users\User\Desktop\Сайт\newspaper-coal-news-1024x684.jpg

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко взяв участь у прес-сніданку «Півроку на роздержавлення: під ризиком зникнення 528 видань», які провели 19 липня у Києві громадські організації Центр демократії та верховенства права  та «Детектор медіа». 

 

Медіаексперти спільно з представниками комунальних ЗМІ обговорювали проблеми реформування державних та комунальних видань. У липні цього року розпочалися останні 6 місяців, упродовж яких державні та комунальні ЗМІ повинні роздержавитись та стати незалежними від органів влади. Однак, за даними Держкомтелерадіо, станом на 1 липня реформувались лише 31% комунальних та 17% державних видань, а це лише 218 із 746 учасників реформи. Видання, які не встигнуть завершити процедуру до 31 грудня, втратять свої свідоцтва – це означає позбавлення права видавати газету.  

«Причина низького показника роздержавлення по деяких областях – це гарне фінансування, - зазначив Олег Наливайко. - Дуже характерною ситуацією є відсутність реформованих видань у Закарпатській та Київській області. Якщо накласти карту фінансування на карту реформування, то результати майже співпадають: наприклад, у Рівненській області найвищий рівень роздержавлення, 57%, – там було нульове фінансування». Відтак видання намагаються втримати фінансування і тому не поспішають із роздержавленням. При цьому, як зауважив Олег Наливайко, на колегії Держкомтелерадіо заступник губернатора Закарпатської області запевняв, що до кінця року всі комунальні видання будуть реформовані.

Також Голова Держкомтелерадіо розповів про перемовини із Міністерством фінансів України щодо 100-тисячних одноразових виплат для реформованих видань, про успішні кейси співпраці роздержавлених видань із територіальними громадами та про економічні проблеми роздержавлення, серед яких - зростання тарифів на доставку преси та вартості друку.

Юрист Центру демократії та верховенства права Катерина Кулина розповіла, що громадська організація простежує динаміку реформування, яка не є втішною і налічено 528 видань, які мають шанс не вижити після 2018 року. За словами експерта, у результаті моніторингу перебігу реформи, було виявлено проблеми, які неможливо вирішити без зміни закону, яким регулюється цей процес. Тому низка громадських організацій спільно із Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики розробили законопроект 

№8441,  зареєстрований 8 червня 2018 року. Законопроект дозволить редакціям, у випадку бездіяльності органа-засновника, зберегти певні майнові права та назву видання; заборонить без згоди трудових колективів звільняти редакторів під час реформування; дасть другий шанс трудовим колективам висловити свої пропозиції яким способом вони хочуть реформувати медіа та дозволить виділення редакцій зі складу державних органів та підприємств.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux