Колегія Держкомтелерадіо визнала задовільним стан розвитку інформаційного простору Кіровоградської області
опубліковано 27 жовтня 2015 року о 15:48

00000000000000002690

Колегія Держкомтелерадіо, заслухавши та обговоривши на своєму засіданні 27 жовтня питання розвитку інформаційної та видавничої сфер Кіровоградської області, визнала його задовільним.

 

Сьогодні на території Кіровоградської області функціонують 19 суб’єктів інформаційної діяльності у сфері теле- та радіомовлення, із них програми 3 місцевих мовників транслюються у цифровому стандарті.

Розвинутим є сегмент друкованих ЗМІ. Станом на 01.10.2015 в області зареєстровано 568 друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження. Виключно українською мовою випускаються 404 видання, українською мовою разом з іншими - 88, російською - 76.

Одним із найпотужніших регіональних телерадіомовників є Кіровоградська обласна державна телерадіокомпанія, телевізійні програми якої мають змогу дивитися 71% населення області в аналоговому форматі і 55% - в цифровому форматі.

В області триває перехід від аналогового стандарту телемовлення до цифрового. Цифрові мультиплекси стандарту DVB-T2 встановлено у 6 населених пунктах Кіровоградської області.. Водночас існує нагальна потреба у поліпшенні якості сигналу цифрового мовлення в Голованівському, Гайворонському та Ульяновському районах.

Також актуальною залишається проблема розбудови мережі FМ-діапазону державних мовників. Так, Національна радіокомпанія України має лише 7 частотних присвоєнь (м. Олександрія, м. Світловодськ, смт. Смоліно, м. Ульяновка, м. Долинська, м. Новоукраїнка, м. Гайворон).

З огляду на це колегія Держкомтелерадіо рекомендувала Кіровоградській обласній державній адміністрації з метою посилення інформаційної безпеки здійснити заходи із забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом національних мовників тих районів, де такий сигнал відсутній.

Досить розвиненою в області є і видавнича галузь. До Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 38 суб’єктів. За перше півріччя вони видали 90 назв книг тиражем 25,2 тис. прим. Минулого року було видано 185 назв тиражем 65 тис. прим.

До системи книгорозповсюдження Кіровоградської області входять 94 книготорговельних магазинів та пунктів продажу книг. Найбільше їх розташовано у Кіровограді (37), Олександрії (7), Знам'янці (6), Світловодську (5). Водночас малонаселені села та селища недостатньо забезпечені об’єктами з роздрібного продажу книжкової продукції області, зокрема у 987 малонаселених селах та селищах вони зовсім відсутні.

Колегія Держкомтелерадіо рекомендувала Кіровоградській ОДА сприяти збільшенню накладів та розширенню асортименту книжкової продукції, що випускається в області, а частину книжкової продукції, виданої в рамках обласної цільової програми розвитку книговидання та книгорозповсюдження, спрямувати до військових частин, задіяних в зоні проведення антитерористичної операції.

Також, вважають члени колегії Держкомтелерадіо, місцевій владі слід звернути увагу на розбудову мережі книгорозповсюдження та забезпечення жителів сільської місцевості області книготорговельними послугами відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України нормативів щодо функціонування об’єктів роздрібної торгівлі книжковою продукцією

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux