Колегія Держкомтелерадіо визначила захист національного інформаційного простору пріоритетним завданням діяльності відомства
опубліковано 27 січня 2015 року о 15:30

 

Захист від зовнішнього інформаційного впливу, зокрема з боку Російської Федерації, який загрожує інформаційній безпеці держави, суспільства та особи, та створення мережі іномовлення з метою формування позитивного іміджу України визначено одними із пріоритетних завдань діяльності Держкомтелерадіо в 2015 році. Таке рішення ухвалила колегія Держкомтелерадіо на своєму розширеному засіданні 27 січня.

«Інформаційна агресія з боку Російської Федерації стала для країни серйозним викликом і змусила владу діяти невідкладно, ухвалюючи та

реалізуючи рішення, які б дозволили дати гідну відсіч ворогу, - зазначив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

– Довелося діяти у двох площинах. По-перше, вживати всі можливі заходи щодо нейтралізації інформаційного впливу з боку Російської Федерації, а, по-друге, запровадити ключові реформи у медіасфері, а саме: створення суспільного телерадіомовлення; роздержавлення друкованих державних та комунальних ЗМІ, розширення сфери доступу до публічної інформації та посилення гарантій професійної діяльності журналістів.

У співпраці з Інститутом стратегічних досліджень та медійними громадськими організаціями Держкомтелерадіо було розроблено та внесено на розгляду Уряду проект Стратегії розвитку інформаційного простору та проект Доктрини інформаційної безпеки. В стислі терміни було підготовлено цілу низку законопроектів, які визначають основні принципи та пріоритетні завдання та напрями діяльності держави з розвитку інформаційного простору.

Як повідомив Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, минулого року відомством здійснено низку заходів щодо розвитку іномовлення в умовах інформаційної агресії з боку Російської Федерації. На сьогодні збільшено обсяги мовлення НРКУ російською мовою до 6 годин на добу, англійською мовою до 4 годин на добу.

Налагоджуються зв’язки з провідними телеорганізаціями світу. Зокрема, у жовтні 2014 року підписано угоду про співпрацю з німецькою телеорганізацією іномовлення «Дойче Веллє» (DW). Угодою передбачено навчання журналістів ДТРК «Всесвітня служба «УТР», створення спільних програм та обмін програмами між українським та німецьким мовниками.

З боку Держкомтелерадіо внесено пропозицію щодо об’єднання ресурсів УТР та ТРО «Банківське телебачення» (БТБ). У разі реалізації цього наміру УТР отримає змогу транслювати програми двома супутниковими каналами, один з яких можна буде зробити суто англомовним, а другий – російсько-українським. Крім того, завдяки об’єднанню зросте технічний потенціал УТР, а вивільнений радіочастотний ресурс БТБ в ефірному сегменті можна буде передати для потреб Суспільного телебачення для організації мовлення на ньому другого культурно-освітнього телевізійного каналу, як це передбачено статтею 5 чинного Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux