Колегія Держкомтелерадіо схвалила стан інформаційної та видавничої сфер Тернопільської області
опубліковано 23 червня 2015 року о 17:22

 

 

Колегія Держкомтелерадіо, проаналізувавши стан інформаційного простору Тернопільської області, визнала задовільним розвиток інформаційної та видавничої сфер регіону.

Члени колегії зазначали, що в області представлено достатньо широкий спектр аудіовізуальних та друкованих засобів масової інформації, видавництв і видавничих організацій, підприємств поліграфії та книгорозповсюдження. Зокрема, тут працюють 10 місцевих та регіональних (в межах області) телеорганізацій та провайдерів програмної послуги. За формою власності один мовник є державним, 9 - приватні. Телекомпанії, які отримали ліцензії на право здійснювати діяльність у стандарті DVB-T2 у мультиплексі МХ-5, успішно опанували цифровий формат мовлення, у тому числі - Тернопільська ОДТРК. За рахунок впровадження цифрового телебачення кількість населення, охопленого телевізійним сигналом, збільшилася в середньому на 11%.

 

Вступив у фазу практичної реалізації проект суспільного мовлення. Спостерігається тенденція до збільшення обсягу вітчизняних програм. На сьогодні частка власного продукту в програмному наповненні місцевого телебачення в середньому становить 69,7 %, національного продукту - 89,7 %. На радіомовленні частки власного та національного продукту складають 99,5 % та 100 % відповідно. Для порівняння: у 2013 році частка власного продукту в ефірі телебачення складала 60,7 %, національного продукту - 88,3 %; в радіомовленні частки власного та національного продукту становили 94,8 % та 95,5 % відповідно.

Водночас члени колегії наголошували на необхідності вирішувати й низку проблемних питань. Зокрема, для покриття радіосигналами Українського радіо південної частини області потрібен прорахунок ще чотирьох, як мінімум, додаткових ФМ-частот на вже існуючі вежі.

Медіакарта області представлена й численними друкованими ЗМІ. Станом на червень 2015 р. в області зареєстровано 451 друкований засіб масової інформації місцевої сфери розповсюдження. Винятково українською мовою виходить 364 видання, українською мовою разом з іншими – 48, виключно англійською мовою – 2, російською -37. Серед періодичних друкованих видань найвпливовішою є газета «Свобода», співзасновниками якої є Тернопільська обласна державна адміністрація і Тернопільська обласна рада, а сферою розповсюдження - обласний центр і райони області. Районні та міські комунальні видання виходять 1 раз на тиждень загальним разовим тиражем 54 730 прим.

Успішно розвивається й книговидавнича галузь. Всього до Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції внесено 78 суб’єктів видавничої діяльності, розташованих на території області.

Спостерігається тенденція до збільшення випуску книжкової продукції в області. Якщо у 2014 році було випущено 600 найменувань книг та брошур тиражем 5,6 млн. прим, то за 5 місяців 2015 року в області випущено близько 400 найменувань книг та брошур загальним тиражем близько 3 млн. прим. Книжкова продукція видається переважно українською мовою.

В області функціонує 49 книжкових магазинів. Збільшується кількість кіосків та прилавків з продажу книговидавничої продукції. Якщо у 2013 році їх нараховувалось 646, то станом на червень 2015 року – 676.

Колегія рекомендувала Тернопільській облдержадміністрації налагодити обмін книжковою продукцією, випущеною за кошти місцевих бюджетів, з іншими областями, а частину книжкової продукції, виданої в рамках Програми розвитку видавничої справи та інформаційного простору у Тернопільській області на 2014-2016 роки, спрямувати до військових частин, задіяних в зоні проведення антитерористичної операції.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux