Колегія Держкомтелерадіо рекомендувала Харківській ОДА оперативно реагувати на негативні інформаційні впливи з Російської Федерації
опубліковано 19 квітня 2016 року о 17:15

Колегія Держкомтелерадіо, заслухавши інформацію щодо стану розвитку інформаційної та видавничої сфер Харківської області, визнала його задовільним.

 

Сьогодні у телерадіопросторі Харківської області працює 127 телерадіокомпаній, у тому числі 58 загальнонаціональних і регіональних та 69 місцевих, найбільша з яких – регіональна філія НТКУ «ОТБ». Охоплення її сигналом складає 90 % населення області. Харківська філія НТКУ забезпечує 18 годин на тиждень телевізійного мовлення в аналоговому форматі та 15 годин ефірно-проводового радіомовлення .

Найвідомішими серед недержавних телерадіокомпаній є «Simon», «7 канал», «R1», «АТН» та інші. Важливе місце в інформаційній сфері області посідають місцеві ТРК міст Лозової, Ізюма, Змієва, Чугуєва, Куп’янська та Первомайського.

В області здійснюють діяльність понад 600 суб’єктів видавничої справи – видавців, виготівників поліграфічної продукції та книгорозповсюджувачів. Найбільшими поліграфічними підприємствами є ТОВ «Золоті сторінки», ТОВ «Видавництво Ранок», ТОВ «Фактор», ТОВ «Фоліо». У районних центрах області діє 4 друкарні, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

А Харківщині виходять із різною періодичністю 340 друкованих ЗМІ, середній загальний разовий наклад яких становить майже 2 млн. примірників.

В області розпочався процес реформування комунальних друкованих ЗМІ. 9 із 27 трудових колективів районних газет Харківщини вирішили взяти участь у першому етапі реформування (газети: «Нове життя», «Маяк», «Сільські новини», «Вісті Дергачівщини», «Зоря», «Обрії Ізюмщини», «Вісті Красноградщини», «Промінь», «Наш край»). Колегія Держкомтелерадіо рекомендувала Харківській обласній державній адміністрації та Харківській обласній раді сприяти захисту прав журналістів у процесі реформування комунальних друкованих ЗМІ, забезпечити на території області належний контроль за дотриманням вимог законів щодо недопущення будь-якого втручання в професійну діяльність журналістів.

В області, яка межує з Росією та зоною АТО, проводиться системна робота із забезпечення інформаційної безпеки та протидії негативному впливу на формування суспільної думки. Однією із загроз інформаційній безпеці України в Харківській області, зазначали члени колегії, є те, що на території Російської Федерації розгорнуто потужну мережу аналогового телевізійного та радіомовлення, яка дозволяє приймати теле- та радіопрограми в Харківській області на відстані до 50 км від кордону. В Бєлгородській області РФ розгортається мережа наземного цифрового телерадіомовлення. Потужність передавачів першого мультиплекса, сигнали яких можна приймати в Харківській області, досягає 5 кВт.

Колегія Держкомтелерадіо рекомендувала Харківській ОДА передбачити реалізацію невідкладних заходів щодо забезпечення покриття впевненим телерадіосигналом загальнонаціональних мовників районів, де такий сигнал відсутній, оперативно реагувати на негативні інформаційні впливи з боку Російської Федерації.

За рішенням колегії, Держкомтелерадіо мусить підготувати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення стосовно розбудови цифрового телебачення в Харківській області та вживати заходів щодо протидії впливу радіопередавальних центрів РФ, що транслюють програми телебачення і радіо у цифровому та аналоговому форматах, сигнал яких приймається на території України.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux