"Книжка - теж зброя!" Світлана Божко, спеціально для газети "День". 04.02.2015
опубліковано 05 лютого 2015 року о 15:42

 

http://www.day.kiev.ua/sites/default/files/styles/article_220/public/main/articles/04022015/10gazeta.jpg?itok=CedgFxdN

 

У благодійній акції «Бібліотечка для Донбасу» взяли участь сотні видавців та газета «День»

У гуманітарних вантажах, що збирають українські волонтери і відправляють на схід (у звільнені від терористів і російських найманців населені пункти Луганської та Донецької областей, у шпиталі та лікарні, на блокпости і у військові частини, що перебувають у зоні АТО), поруч із медикаментами, продуктами і речами першої необхідності завжди є місце книжкам.

Коли наприкінці серпня минулого року Держкомтелерадіо розпочинав благодійну акцію зі збору «Бібліотечки», довелося почути чимало скептичних голосів щодо її доцільності. Але вже перша реакція одержувачів цих «мудрих подарунків» довела, що українське друковане слово не в меншій пошані, ніж хліб, питна вода і теплий одяг.

— В Ізюмі ми з колегою-журналістом взяли діжку меду та книжки і поїхали на український блокпост. Звісно, нашим хлопцям було приємно отримати мед, але треба було бачити, як горіли їхні очі, коли до рук потрапили книжки, — розповідає голова Держкомтелерадіо Олег НАЛИВАЙКО. — Такі зустрічі переконують: ми на вірному шляху!

Першими адресатами, кому були відправлені книги на початку вересня, стали Одеській військовий шпиталь, де на той час знаходилось майже 200 учасників АТО, та санаторій ім. Пирогова, де перебувало понад 300 переселенців із Донбасу, серед них — люди з особливими потребами (інваліди-спинальники), багатодітні родин.

Акція почала набирати обертів. Якщо у серпні під час Київської книжкової виставки до Дня знань, на якій стартувала благодійна кампанія, до неї долучилося кілька десятків видавництв, то вже за кілька днів вона здобула масового характеру. До акції приєдналися учасники Форуму видавців у Львові. Книжки збиралися під гаслом: «Подаруй українську книжку українському Донбасу»!

Одним із центрів збору літератури стала компанія «Укрвидавполіграфія». За словами голови правління компанії Василя Продана, за цей час через них пройшло понад 200 тисяч книжок. Свої видання до «Бібліотечки для Донбасу» надали харківські видавництва «Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», «Фоліо», «Торсінг», Літературна агенція «Піраміда» (Львів), видавничий дім «Освіта» (Київ), видавництво «Махаон — Україна» (Київ), донецьке видавництво «БАО» та інші.

Багато видавців самостійно передають книжки у шпиталі та зону АТО, навіть випускають для бійців спеціальні видання. Так, буковинське видавництво «Букрек» за свої кошти надрукувало кишенькову книжечку для бійців «Домедична допомога в умовах бойових дій», а чернівецькі волонтери передали весь тираж бійцям у зону АТО. У жовтні відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» спеціально для бійців АТО видав кишенькову книжечку вибраних поезій та афоризмів Тараса Шевченка.

У Донецьку та Луганську області відправили подарунки і від газети «День». Десятки примірників фотоальбому «Люди майдану. Хроніка», збірки публіцистики «Сила м’якого знака», «Україна Incognita. Топ-25» передані бійцям Збройних сил і Національної гвардії. Крім того, щотижня військові у зоні АТО безкоштовно отримують 2 420 примірників газети «День», а понад 400 екземплярів «Дня» редакція передплатила цього року для шпиталів Львова, Дніпропетровська, Харкова, Одеси, Черкас, Чернігова, Вінниці, Запоріжжя.

Поповнюються й фонди шкільних, публічних бібліотек у звільнених від терористів населених пунктах Донбасу. Свої книжки передають бібліотекам видавці, письменники, громадські активісти. Громадянське суспільство і бізнес проявляють патріотизм і злагодженість.

Благодійна справа повинна мати своє продовження на державному рівні. Треба боротися з наслідками російської інформаційної війни, застосовуючи як рятівні (на кшталт акції «Бібліотечка для Донбасу), так і профілактичні заходи. Країна-агресор уже давно перо прирівняла до штика, яке вправно і послідовно разом із телевізійним сигналом з білокам’яної робило свою руйнівну справу у свідомості не дуже вибагливих і не дуже критично мислячих наших громадян. А тому благодійна акція зі збору літератури для Донбасу має стати початком системної гуманітарної політики держави, яка сприятиме утвердженню українського видавничого продукту — книжок, друкованих ЗМІ на теренах усієї України, а не лише кількох бібліотек столиці.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux