Книги видавництва "Дніпро" є в кожній бібліотеці - від сільської до академічної, - Олег Наливайко
опубліковано 29 листопада 2019 року о 10:44

28 листопада в київському Музеї книги і друкарства України відкрилась виставка «Ой «Дніпро», «Дніпро»…», присвячена 100-літтю Державного видавництва художньої літератури «Дніпро». Участь у церемонії відкриття виставки взяв Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

 

Без перебільшення можна сказати, що книги видавництва «Дніпро» є в кожній бібліотеці – від сільської до академічної, в кожному домі, де шанують друковане слово, - наголосив Олег Наливайко. - Адже за сто років свого існування «Дніпро» видало близько 40 тисяч назв книг загальним накладом понад мільярд примірників.

В експозиції виставки представлено видання, що виходили у серіях «Бібліотека української класики», «Бібліотека українського роману й повісті», «Мудрість народна», «Вершини світового письменства» та інші, які редагували В. Елан-Блакитний, С. Пилипенко, В. Кобилянський, П. Тичина, Д. Загул, Є. Григорук та інші. Унікальні ілюстрації до цих книг зробили художники Г. Нарбут, М. Прахов, Г. Лукомський. Серед експонатів можна побачити перші книги видавництва – твори Т. Шевченка, І. Франка, Лесі Українки, М. Старицького, М. Коцюбинського, що вийшли в двадцятих роках минулого століття.

На відкриття виставки прийшли письменники та художники, які в різні часи працювали або друкувалися у видавництві.

Відвідати виставку можна до 10 січня щодня, крім вівторка, з 10:00 до 17:00.

Інформаційно. Державне видавництво художньої літератури «Дніпро» бере свій початок від «Всеукрвидаву» (Всеукраїнське видавництво), заснованого на початку травня 1919 року, коли на значній частині України ще тривала Українська революція.

Неодноразово змінювалася назва видавництва: з 1922 р. – Державне видавництво України (ДВУ), у 1930 – 1934 рр. – «Література і мистецтво» («ЛІМ»), пізніше «Художня література», від 1936 р. – Держлітвидав (Державне літературне видавництво). З 1964 р. видавництво носить сучасну назву «Дніпро».

Книги, що побачили світ у видавництві неодноразово відзначалися на міжнародних і всеукраїнських конкурсах і виставках. У 80-ті роки минулого століття «Дніпро» входило у п’ятірку найбільших видавництв світу, його книги експортувалися до 110 країн світу.

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux