Книга "З української старовини" чернівецького видавництва "Букрек" визнана кращою книгою України
опубліковано 19 серпня 2010 року о 10:58

Перший виставковий день VI Київської міжнародної виставки-ярмарку завершився урочистим нагородженням видавництв, чиї книги стали переможцями Національного конкурсу «Краща книга України».

Найвищу нагороду отримала книга чернівецького видавничого дому «Букрек» «З української старовини», упорядником якої є Петро Житар. Це перевидання альбому 1900 року про славне історичне минуле нашої Батьківщини, спроба повернути сучасникам перлину видавничої справи кінця ХІХ ст. Ця книга – справжня енциклопедія козацького життя, неперевершене дослідження історії і побуту Запорізької Січі. Текст подається мовою оригіналу та в перекладі сучасною українською мовою. Книга багатоілюстрована.

Розповідає директор видавничого дому «Букрек» Дарина Максимець: «Для нас це важливе досягнення. Книга вже справила фурор на Міжнародній виставці в Російській Федерації. Це видання можна презентувати не тільки в Україні, але й у світі. Наразі зроблено польський переклад, будемо представляти його в Кракові. Триває переклад книги англійською та французькою мовами. Цікавою є історія повернення до життя стародруку. Упорядник Петро Житар знайшов книгу у формі карток на горищі в батька на Тернопільщині. Згодом з’явилося бажання її видати та осучаснити. В оригіналі ця книга була староросійською та старофранцузькою мовами».

Загалом у цьогорічному конкурсі взяли участь 155 книг 50-ти видавництв України. За словами Голови Держкомтелерадіо Юрія Плаксюка, при розгляді книг члени журі враховували актуальність і новизну, глибину опрацювання теми авторами видань, які розкривають сучасні проблеми державотворення в Україні, сприяють розвитку багатовікової національної культури українського народу, зміцнюють його духовність і мораль, утверджують національну ідею, висвітлюють життя і діяльність видатних постатей в українській історії, культурі, науці. Враховувалось також художнє оформлення і поліграфічне виконання висунутих на конкурс книг.

Цього року разом із світовою спільнотою Україна відзначила дуже значущу для нашої країни подію - 65-ту річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війни, тому з ініціативи журі було додано нову номінацію - «Перемога».

Переможцям Голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк вручив дипломи переможцям, а лауреатам першої премії дипломи та кришталеві книги.

 

 

 

Інформація про переможців Національного конкурсу «Краща книга Україна»:

У номінації «Моя країна» розглядались книги, які різнобічно представляють країну. За підсумками розгляду:

Диплом І ступеня та кришталеву книгу отримало видавництво «Жерибор» за фотоальбом «Крым глазами любви» оператора і фотохудожника Ігоря Красовського. Крим - дивовижний куточок України, де з’єднались море і земля, гори і річки, озера і безкраї степи. Кримська земля кличе і приваблює усіх, хто прагне пізнати красу, велич і вічність Божого творіння – природи. Захопленням цією південною оазою сповнені усі фотороботи автора, з яких і складається альбом-дипломант, присвячений унікальній природі, історії, архітектурним, художнім пам’ятникам і курортам Автономної Республіки Крим.

Дипломом ІІ ступеня нагороджено видавництво «Книга» за видання «Легендарні села України» з серії «Культурно-історична спадщина України» (автори-укладачі: Х.Й. Роглєв, Ю.Л. Бошицький, І.А. Голубаха, Г.Б. Мунін). Це унікальна розповідь про історію, легенди, архітектурні пам’ятки відомих українських сіл, які зробили значний внесок в історію України.

Дипломом ІІІ ступеня нагороджено видавництво «Картографія» за путівник «Україна. Фортеці, замки, палаци…» (автори - Андрій Івченко, Олександр Пархоменко). Це оригінальний ретроспективний погляд на еволюцію житла і середовища проживання людини протягом тисячоліть у межах сучасної України. Безцінний путівник для туристів.

 

 

У номінації «Життя славетних» розглядались книги про цікаві долі видатних людей, їх особистий внесок у розвиток держави. Прийнято рішення:

Дипломом І ступеня та кришталевою книгою нагородити видавництво «Апріорі» за мистецьке видання «Соломія Крушельницька. Міста і слава» (упорядники - Г. Тихобаєва і І. Криворучка). Книга є цікавою як для шанувальників оперного мистецтва і любителів мемуарної літератури, так і для дослідників-музикознавців. Історію життя і творчості видатної оперної співачки Соломії Крушельницької подано в спогадах її сучасників.

 

За науково-популярне видання «Тарас Шевченко в Москві» лауреата Шевченківської премії, керівника Культурного центру в Москві Володимира Мельниченка диплом ІІ ступеня отримує видавництво «Либідь». Книга розкриває малодосліджену сторінку Шевченкової біографії – поетове перебування в Москві у середині ХІХ століття. Велика кількість матеріалів друкується вперше.

 

Дипломом ІІ ступеня також нагороджується Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» за науково-популярне видання «Наш Лукаш» (упорядник Леонід Череватенко), у якому зібрано важливі матеріали про великого українського перекладача, письменника, лексикографа Миколу Лукаша (1919-1988). Спомини колег дають виразне уявлення про те, як саме з’явились українські «Фауст», «Декамерон», «Дон Кіхот», і як зустріли появу цих шедеврів сучасники.

 

Дипломом ІІІ ступеня нагороджується видавництво «Бізнес-Інформ» за документально-художнє видання Олександра Маленка «То бог, то арлекин, то Марс, то Мом…», присвячене кримським сторінкам біографії військового генія Олександра Васильовича Суворова.

 

У номінації «Світ дитинства» були представлені різножанрові ілюстровані видання для дітей дошкільного віку, школярів та підлітків. Журі прийняли рішення:

 

Дипломом І ступеня та кришталевою книгою нагородити Національне видавництво «Веселка» за книгу «Козацька енциклопедія для юнацтва» Олени Апанович, яка вирізняється ґрунтовним науковим аналізом у поєднанні з популярністю викладу, що значно полегшує дітям розуміння історичного матеріалу і виконує не тільки довідкову, енциклопедичну функцію, але й стає захоплюючим читанням для всіх небайдужих до історії рідного народу, виховує патріотизм та національну свідомість;

 

Дипломом ІІ ступеня нагороджується видавництво «Грані-Т» за видання «Вечера на хуторе близ Диканьки» Миколи Гоголя. Знамениті повісті проілюстровані київським графіком Володимиром Штанко у такий спосіб, щоб наблизити сучасних підлітків до розуміння народної культури кінця 18 століття і особливого гумору великого класика. Надруковано книгу на високоякісному папері, який передає усі колористичні нюанси ілюстрацій. Кожна ілюстрація на розвороті супроводжується вставкою з фрагментами українського перекладу і картою місць, де відбуваються події повісті.

 

Дипломом ІІ ступеня нагороджується також видавництво «Апріорі» за збірки «Леся Українка – дітям» і «Тарас Шевченко – дітям», упорядковані Дарією Іваницькою. В книжках цікаво, у доступній формі подано біографії великих письменників разом з їхніми творами для дітей. Видання багатоілюстроване портретами, фотографіями.

 

Дипломом ІІІ ступеня у цій номінації нагороджується видавництво «Карпати» (м. Ужгород) за книгу «Горнятко доброти» Юлії Драгун, яка щедро ілюстрована школярами-односельцями авторки. Твори сільської літераторки, завдяки місцевій, зрозумілій для читацького загалу тематиці і християнській спрямованості, дуже популярні у школах і дитсадках Верховини.

 

У номінації «Арт-книжка» розглядались мистецькі видання, фотоальбоми, фотокниги та інші видання оригінального художнього оформлення. Журі вирішило:

 

Дипломом І ступеня та кришталевою книгою нагородити видавництво «Грані-Т» за книгу «Арабески Миколи Хвильового: оповідання та новели» з коментарями Віри Агєєвої, у яких йдеться про геній Миколи Хвильового, який став символом цілої блискучої мистецької генерації, бо саме він знайшов місткі й промовисті образи, аби передати бурхливу атмосферу епохи українського Відродження 20-х років. Книга має гарну ексклюзивну обкладинку ручної роботи з художньою вишивкою на палітурці.

Диплом ІІ ступеня - видавництво «Українське народознавство» за книгу «Опішенянська мальована миска другої половини ХІХ – початку ХХ століття (у зібранні Російського етнографічного музею в Санкт-Петербурзі» (автор-упорядник Олесь Позивайло). Альбом присвячено найбільшій і найкоштовнішій у світі колекції глиняних мальованих мисок, виготовлених гончарями всесвітньо відомої столиці українського гончарства – містечка Опішного. Представлені в ньому твори – це вершинне явище української мальованої кераміки другої половини ХІХ – початку ХХ століття. Колекцію з понад 250 мисок сформовано впродовж 1902-1910 років, головним чином видатним українським керамологом, полтавцем Іваном Зарецьким, на замовлення Руського музею імператора Олександра ІІІ в Санкт-Петербурзі (нині – Російський етнографічний музей). Альбом є першою в історії Української Держави фундаментальною публікацією українських культурних цінностей, що зберігаються в музеях Російської Федерації.

Дипломом ІІ ступеня нагороджується також видавництво «Жерибор» за альбом «Нина Драгомирова. Живопись». Мистецьке видання містить репродукції творів відомої кримської художниці. «Я все життя ринула до Краси», - каже Ніна Драгомирова. І хоча Краса, як і Істина передбачає нескінченний пошук, художниця її знайшла, і тим довела просту, вічну істину: Краса – поруч з нами.

 

Дипломом ІІІ ступеня нагороджується видавництво «ФОП Говоров С.В.» за художній альбом «Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка» (автор-упорядник - Світлана Бочарова). Це - ювілейне видання до 90-річчя Полтавського музею, у стінах якого зберігаються справжні скарби вітчизняного і зарубіжного живопису, скульптури, декоративної пластики, порцеляни. Експозиція музею охоплює п’ять століть, сотні першорядних імен, розмаїття шкіл і напрямів…

Також Диплом ІІІ ступеня отримує видавництво «СВІТ» за збірку «Туга за степами» Рути Вітер. Високообдарована поетеса, художниця, дизайнер, дослідниця театрального мистецтва готувала до друку нові твори. Але цю роботу перервала її трагічна загибель. Книга «Туга за степами» містить твори поетеси, що публікувалися в літературній періодиці останніх років.

 

У номінації «З глибини знань» були представлені навчальні видання, довідники, енциклопедичні видання, словники та наукові розвідки. За результатами розгляду:

 

Видавництво Національного університету фізичного виховання і спорту України «Олімпійська література» отримує Диплом І ступеня та кришталеву книгу за енциклопедичне видання, яке не має аналогів в Україні - «Енциклопедію Олімпійського спорту в запитаннях і відповідях» Марії Булатової. Як відомо, Олімпійський рух – грандіозне явище, що об’єднує народи усіх континентів, а Олімпійські ігри – епохальні заходи, за якими стежить половина населення Земної кулі. Усі ми розуміємо неоціненну роль Олімпійського спорту у зміцненні ідеалів миру і братерства заради мирного розвитку людства. Енциклопедія пропонує здійснити екскурс у витоки зародження Олімпійського руху, етапи його розвитку та сьогодення.

 

Дипломом ІІ ступеня нагороджується видавництво «Вертикаль» за науково-популярне видання «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина з погляду етнографічного та діалектологічного: Відтворення з авторського макету 1930 р. Агатангела Юхимовича Кримського. Видатний український вчений-енциклопедист, про якого Максим Рильський сказав, що в його постаті «гармонійно злились учений і поет», збирав матеріали до цієї книги 40 років. Кримський приходить до висновку, що Звенигородщина – особливий регіон, який є носієм унікальної етнографічної та лінгвістичної джерельної бази.

 

Дипломом ІІ ступеня нагороджується також видавництво «Букрек» за наукове видання «Рослини Святого Письма та перспективи створення біблійного саду» (автори - С.С. Руденко, С.С. Костишин, О.М. Івасюк, протоієрей Микола Щербань). Унікальна монографія, створена не інакше, як за Божої допомоги, присвячена дослідженню теологічного значення та біологічних особливостей рослин, які згадуються на сторінках Святого Письма. Вперше здійснено класифікацію біблійних рослин за теологічним значенням, з’ясовано біологічні властивості, які його зумовили. Через усю працю проходить ідея створення біблійного саду, для реалізації якої автори зробили пошук сучасних видів репрезентованих рослин Святого Письма.

Дипломом ІІІ ступеня в номінації «З глибини знань» нагороджено видавництво ТОВ «Кріон» за науково-популярне видання «Україна: від Русі до Святої Русі» Михайла Відейка. Книга охоплює період з сер. IX до поч. XI ст. Автор стверджує: півтори сотні років знадобилося, аби «Русь» пройшла тернистий шлях до «Святої Русі». Ця історія оповита легендами. Сучасні історики намагаються знайти відгомін тих подій у рядках літописів, билин та саг, археологічних знахідках, про що цікаво й розповідає ця книга.

 

Також Дипломом ІІІ ступеня нагороджено видавництво «Видавнича група «АТОПОЛ» за тритомник з серії «Можливості людини в екстремальній ситуації»: «Енциклопедія самолікування», «Відвертість двох, які перемогли рак», «Вмирати не спішіть» Юрія Батуліна. За смертністю хворих на рак у Європі Україна посідає друге місце разом з Росією після Угорщини. За останні 10 років кількість онкохворих збільшилась на 25%, тяжка недуга забрала життя 4 млн. наших співвітчизників, на кожні 100 тис. людей в Україні припадає 347 випадків захворювання на рак. Академік Юрій Батулін подолав важку хворобу сам і створив систему оздоровлення, яка допомагає іншим людям позбутися страшного захворювання. На рахунку Батуліна перемога над 12 різновидами раку.

 

У номінації «Проза»:

 

Дипломом І ступеня та кришталевою книгою нагороджено видавництво «Піраміда» за антологію «Українські літературні школи та групи 60-90-х рр. ХХ ст.» Василя Ґабора, у якій вперше в Україні широко представлені найяскравіші українські літературні школи та групи 60-90-х рр. минулого століття, як-то: Київська і Бахмацька школи поезії, «Бу-Ба-Бу», «ЛугГоСад», «Пропала грамота», «Музейний провулок, 8», «ММЮННА ТУГА», «Нова дегенерація», «Червона Фіра», «Друзі Еліота», «Західний вітер» та «Нечувані».

 

Дипломом ІІ ступеня нагороджено видавництво «Планета Книг» за книгу «Маленькая Лиза» непередбачуваного і сенсаційного сценариста і прозаїка Юрія Рогози. Фахівці прогнозують цій книзі незабаром славу бестселера.

 

Дипломом ІІ ступеня нагороджено видавництво ВАТ «Волинська обласна друкарня» за книгу новел «Ковчег для метеликів» Галини Тарасюк. Хоча свій стиль авторка називає «абсурдним реалізмом», пише вона святу правду про свій час, свій народ і про себе, демонструє майстерне володіння усіма жанрами і формами лаконічної прози та вражаюче знання сучасного життя.

 

Дипломом ІІІ ступеня нагороджено видавництво «Молодь» за книгу «Ніч починається з дня, день – з ночі» Володимира і Сергія Авраменків.

Динамічний детективний сюжет з яскравим соціальним підтекстом, дошкульні характеристики антигероїв і карколомні пригоди тримають читачів у напруженні з перших сторінок. У книзі автори порушують гострі питання сьогодення, таврують виразки суспільства: корупцію, занепад моралі, криміналітет.

 

У номінації «Поезія»:

 

Дипломом І ступеня та кришталевою книгою нагороджується видавництво «Либідь» за історичний роман «Берестечко» Ліни Костенко, який, безперечно, став непересічною подією духовного життя нашої країни. У Ліни Костенко Берестечко – узагальнений образ національної історичної поразки, проектований і на минуле, і на сучасне. Тема подолання поразки є в романі ключовою. Це вишукане подарункове видання з оригінальним оздобленням, виконаним народним художником України Сергієм Якутовичем, якісною поліграфією, ґрунтовними розвідками відомих дослідників творчості Ліни Костенко – Івана Дзюби та В. Панченка.

 

Дипломом ІІ ступеня у номінації «Поезія» нагороджується видавництво «Дім реклами» за подарункові збірки «Марина Цветаева» та «Сергей Есенин» з серії «Прошедшее время». Імена геніальних авторів не лише відомі кожному, але й міцно увійшли в соціокультуру нашого часу. Обкладинку видань зроблено з поліграфічної шкіри, яка приємна на дотик, і книжки хочеться довго тримати в руках.

 

Видавництво «Карпати» нагороджується Дипломом ІІІ ступеня за поетичні збірки «Ріка під кригою» Василя Густі та «Между небом и землей» Людмили Кудрявської – ліричні сповіді про непростий духовний пошук сучасників.

 

У номінації «Мистецтво друку»:

 

Дипломом І ступеня та кришталевою книгою нагороджується видавництво «Мистецтво» за альбом «Народне зодчество» (автори - Прибєга Л.В., Дзюба І.М., Прибєга А.Л.), який знайомить з унікальними пам’ятками-реліквіями традиційної народної архітектури України, храмовими, житловими, господарськими та виробничими спорудами, створеними народними майстрами. Книга дає розуміння глибинного коріння культурної спадщини України.

 

Дипломом ІІ ступеня нагороджується видавництво «Фенікс» за книгу «Традиції української кухні» (Booker and Booker), Аліни Діброви і Світлани Андрющенко. Вражає не тільки цінність представлених рецептів на приготування страв, які не потребують незвичайних заморських інгредієнтів, достатньо усім відомих, доступних продуктів, з яких і складається така неповторна і смачна наша українська кухня, але й високий рівень поліграфічного виконання книги.

 

Дипломом ІІ ступеня у цій номінації нагороджується також видавництво «Салта» за фотоальбом «Крым» (автор проекту Каючко О.М.). Фірма «Салта» є провідною типографією Автономної Республіки Крим. Фотоальбом можна назвати «візитною карткою» підприємства, оскільки концепцію і художнє оздоблення видання друкарня реалізувала повною мірою, і тим продемонструвала свої поліграфічно-технологічні можливості

 

Дипломом ІІІ ступеня нагороджується видавництво «Апріорі» за науково-популярне видання «Писанка: традиції та модерний дискурс», (упорядник – Роксоляна Загайська), Усі, хто цікавиться, любить і шанує писанку, знайде в цій книзі фахові матеріали про писанкарство, яке найбільшого розвитку досягло саме в Україні. Подано унікальні відомості про історію виникнення писанки, технологію її виготовлення, особливості оздоблення в різних регіонах України та пошанування яйця в легендах народів світу.

 

У номінації «Кращий видавничий проект»:

 

Дипломом І ступеня та кришталевою книгою нагороджується видавництво «Наш час» за науково-популярний проект «Українська мілітарна історія» (куратор – Катерина Липа), який знайомить читача з військовими кампаніями, що розгорталися на території України від найдавніших часів до ХХ століття, арміями, озброєнням, фортифікаційними спорудами, військовою матеріальною культурою як нашої країни, так і найближчих сусідів.

 

Дипломом ІІ ступеня нагороджується видавництво «Наші книги» за серію підручників «Історія античної цивілізації» у 3-х томах Василя Балуха та «Історія середніх віків» у 2-х томах Василя Балуха та Віктора Коцура, які містять ґрунтовний систематичний виклад цих історичних періодів.

 

Також Дипломом ІІ ступеня нагороджується видавництво ЗАТ «Українська прес-група» за двотомник «Екстракт 150» (Бібліотека газети «День») за загальною редакцією Лариси Івшиної, де зібрані знакові статті відомої газети, котрі демонструють стандарти якісної журналістики, і розкривають унікальний шлях становлення громадської свідомості, що пройшла газета «День» разом зі своїми читачами.

 

Дипломом ІІІ ступеня нагороджується видавництво «Імекс-ЛТД» за науково-популярне видання до 70-річчя Кіровоградської області «Кіровоградщина. Історія. Традиції. Сучасність» за загальною редакцією Олександра Чуднова. Пам’ятаючи заповіт Тацита: «Пиши про минуле без ненависті та любові», - авторський колектив видання об'єктивно і виважено розповідає про світлі й трагічні часи Кіровоградщини, про долі людей, їхню творчу працю на цій святій землі.

 

Дипломом ІІІ ступеня також нагороджується видавництво «Світ Успіху» за мистецький проект Леоніда Гопанчука «Святині України-Руси» В альбомі представлені полотна художника, на яких зображені такі святині української землі, як Кам’яна могила, Хортиця, Батурин, Чигирин, Берестечко, Підгірці та інші історичні місця, що у часи глобального нищення української духовності піддавалися руйнації. Сьогодні вони воскресають, повертаючи прийдешнім поколінням забуте і зневажене минуле.

НОМІНАЦІЯ “ПЕРЕМОГА”:

Дипломом І ступеня та кришталевою книгою нагороджується видавництво «Дім реклами» за фотоальбом «Харьков. Город, переживший войну» (автори-упорядники – В. Зільберберг та В. Бисов). Ця книга – своєрідний міст між трагічним минулим Харкова і сучасністю. Протягом двох років місто було прифронтовим, пережило німецьку окупацію, було знищено. Ця книга - книга пам’яті. А без пам’яті немає ані історії, ані героїв, ані майбутнього. Присвячується 65-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Дипломом ІІ ступеня нагороджується видавництво «Мистецтво» за науково-довідкове видання «Меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр». Реліквії фондового зібрання» (автори - Фоміна В.П., Єрмолаєва І.В., Каленюк А.А., Погоріла Т.М., Пронкіна Л.Є., Стеценко В.В.), яке містить інформацію про найбільш цінні експонати з колекції провідної музейної установии України, де у фондах зберігається понад 300 тисяч пам’яток історії Другої світової війни.

Також Дипломом ІІ ступеня нагороджується видавництво «Імекс-ЛТД» за історико-публіцистичний нарис «Щоб пам’ятали. Кіровоградщина в роки Великої Вітчизняної війни (1941-1945)» Василя Даценка, у якому автор, посилаючись на унікальні фотографії та документи з державних архівів, розповідає про трагічні події Великої Вітчизняної війни на Кіровоградщині.

Дипломом ІІІ ступеня нагороджується видавництво «Донбас» за збірку «Весна Победы» та книгу нарисів «Все, что было не со мной, помню» Віктора Вовенка про земляків-донбасівців, які звільняли Україну від фашистів, і виборювали Перемогу як на фронтах Великої Вітчизняної війни, так і в тилу.

Дипломом ІІІ ступеня нагороджується і видавництво «Корпункт» за документальні повісті «Дороги, политі кров’ю» та «Жага життя» Івана Маліча, які автор присвятив світлій пам’яті батька-фронтовика. У книгах розповідається про страждання українського народу в роки Великої Вітчизняної війни, відтворені воєнні події, показано поневіряння сім’ї та фронтові шляхи батька.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux