Історики вже вивчають передумови, причини, хід і наслідки війни для України та світу
опубліковано 29 лютого 2024 року о 12:42

ДНУ «Енциклопедичне видавництво» спільно з воєнно-науковим відділом Штабу командування Сил територіальної оборони ЗСУ провели Всеукраїнську наукову конференцію «Війна росії проти України (лютий 2014 — лютий 2024). Рецепція війни». Участь у конференції взяли заступник голови Головної редакційної колегії «Великої української енциклопедії» академік НАН України Микола Жулинський, радник командувача з питань Стратегічних комунікацій, начальник відділу внутрішніх комунікацій Командування Сил ТрО ЗСУ полковник Олег Домбровський, начальник Центру досліджень воєнної історії ЗСУ, полковник Ігор Косяк, представники наукових установ та навчальних закладів України.

У вітальному слові до учасників конференції перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак сказав, що Росія має на меті знищити Українську націю і державу. "Війна триває і на полі бою, і в інформаційному просторі. Брак єдності – головний виклик, який стоїть перед українцями", - наголосив він. Також Богдан Червак звернувся до науковців із побажанням, вивчаючи російсько-українську війну, дати належну оцінку феномену ЗСУ.

В. о. директора Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» д. і. н., професор Алла Киридон підкреслила, що російсько-українська війна та активна фаза широкомасштабного вторгнення РФ стала викликом в усіх царинах життєдіяльності нації. «На наших очах постала екстремальна, руйнівна й деструктивна соціокультурна реальність російсько-української війни, серед викликів якої — екзистенційні, пов’язані з існуванням України і українців (як держави і як нації)», - наголосила вона. Доповідачка акцентувала увагу на тому, що проведення цієї конференції викликано необхідністю осмислення подій.

У своїх виступах учасники конференції порушили питання сутнісних характеристик і сенсів війни російської федерації  проти України. Мова йшла про передумови, причини, хід і наслідки війни для України та світу, організацію національного спротиву, творення національної ідентичності в умовах війни, формування воєнно-наукової історіографії російсько-української війни. Також увага була сфокусована на питаннях релігії, культури, науки в умовах війни, функціонуванню бібліотек в умовах війни, військово-історичних музеїв Збройних Сил України тощо. Спільним у виступах всіх учасників конференції була націленість на єдиний результат — перемогу українських світоглядних засад, цінностей, культури над ординською навалою з росії.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux