Громадська рада при Держкомтелерадіо схвалила проект урядової постанови, яка стимулюватиме розвиток провайдерських послуг на прикордонних територіях
опубліковано 31 жовтня 2019 року о 13:06

Громадська рада при Держкомтелерадіо обговорила та схвалила проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 412 «Про затвердження Методики розрахунків розмірів ліцензійного збору за видачу або продовження строку дії ліцензії на мовлення, ліцензії провайдера програмної послуги, визначення розміру плати за переоформлення ліцензії та видачу дубліката ліцензії на мовлення, ліцензії провайдера програмної послуги», який за дорученням Уряду розробив Держкомтелерадіо.

Засідання громадської ради відбулось 28 жовтня в режимі голосування по електронній пошті.

Метою проекту постанови Кабінету Міністрів України є вдосконалення Методики розрахунків, зокрема, врахування особливостей діяльності провайдерів програмної послуги та телерадіоорганізацій на прикордонних територіях держави. Ухвалення цієї постанови сприятиме захисту і розвитку інформаційного простору України, а також реалізації конституційного права громадян на інформацію.

На сьогодні провайдери програмної послуги, що здійснюють діяльність на прикордонних територіях, втратили економічну зацікавленість у продовженні своєї діяльності. В умовах нинішньої суспільно-політичної ситуації це ставить під загрозу забезпечення інформаційного суверенітету держави.

Проведений Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення аналіз охоплення мережами провайдерів програмної послуги прикордонних територій України, які межують з такими країнами, як Російська Федерація, Угорщина, Румунія, Республіка Білорусь, Республіка Молдова й іншими країнами, а також областей, які межують з окупованими територіями на півдні України, продемонстрував недостатню кількість таких мереж на вищезазначених територіях, що негативним чином впливає на загальний стан інформаційної безпеки, зокрема на прикордонні з державою-агресором.

Найнижчий показник присутності кабельних мереж в Миколаївській (10%), Івано-Франківській (0%), Рівненській (0%) та Житомирській (10,3%) областях. Критичною є ситуація в Луганській області (7,1%), де з 7 прикордонних районів лише в Станично-Луганському районі функціонує єдина кабельна мережа. Недостатньо присутні кабельні мережі і в Сумській (33%), Харківській (29,7%), Чернівецькій (26,7%), Запорізькій (41%), Львівській (42%), а також у Вінницькій (25%) та Чернігівській (26,7%) областях.

Негативним чином впливає на загальний стан інформаційної безпеки у прикордонних областях України і незадовільний стан охоплення цих територій українським радіомовленням. Проведений Національною радою аналіз охоплення вітчизняними радіостанціями прикордонних територій України показав низький рівень охоплення, а, подекуди, й відсутність українського радіомовлення на зазначених територіях. Особливо критична ситуація на кордоні з Російською Федерацією. Так, Білокуракинський район Луганської області, Сновський, Семенівський, Ріпкинський, Городнянський райони Чернігівської області, Золочівський, Дергачівський, Дворічанський райони Харківської області, Середино-Будський, Путивльський, Краснопільський, Великописарівський райони Сумської області не охоплені українським радіо.

Члени громадської ради при Держкомтелерадіо зазначили, що запропоновані зміни до Методики створюють додаткові стимулюючі умови для діяльності провайдерів програмної послуги на прикордонних територіях України.

Після проведення консультацій з громадськістю та погодження проекту постанови КМУ з заінтересованими органами Держкомтелерадіо передасть документ на розгляд Уряду.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux