Громадська рада при Держкомтелерадіо розглянула низку проектів нормативно-правових актів
опубліковано 05 квітня 2019 року о 16:36

Громадська рада при Держкомтелерадіо на першому своєму засіданні 05 квітня 2019 року обговорила низку проектів нормативно-правових актів. Участь у засіданні взяв перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

 

Він привітав новообраний склад громадської ради та висловив сподівання, що і надалі між органом виконавчої влади і громадськістю триватиме плідна співпраця. Зокрема, Богдан Червак запросив громадську раду до обговорення проекту «Концепції підтримки та розвитку регіональних ЗМІ».

«Цей документ стане основою для підготовки нових законодавчих і нормативно-правових актів, - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо. - Без громадського обговорення цього документу, без врахування ваших думок і пропозицій неможливий рух вперед. Ми сподіваємось на нашу спільну співпрацю».

Члени громадської ради погодились вже найближчим часом опрацюють проект Концепції. А на першому засіданні громадська рада схвалила проект постанови КМУ «Деякі питання формування та реалізації державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації», розроблений Держкомтелерадіо.

Як повідомив заступник начальника управління розвитку інформаційної сфери – начальник відділу законопроектної роботи Держкомтелерадіо Олексій Тарасенко, метою проекту цього нормативно-правового акта є визначення Держкомтелерадіо відповідальним за формування та реалізацію державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації. Законом України «Про доступ до публічної інформації» визначено порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

24.06.2016 розпорядженням Кабінету Міністрів України № 474 (в редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 № 1102) схвалено Стратегію реформування державного управління України на 2019-2021 роки. Ця Стратегія одним із напрямів реформування державного реформування визначає забезпечення підзвітності органів державного управління (прозорість роботи, вільний доступ до публічної інформації, організація системи органів державного управління з чітким визначенням підзвітності, можливість судового перегляду рішень). У плані заходів з реалізації Стратегії передбачено визначення центрального органу виконавчої влади, відповідального за формування та реалізацію державної політики у сфері забезпечення доступу до інформації.

Оскільки Держкомтелерадіо є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сфері, логічним є , на думку розробників документа, визначити саме це відомство відповідальним за формування та реалізацію державної політики у сфері забезпечення доступу до публічної інформації.

Також члени громадської ради надали свої пропозиції щодо змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2011 року № 740, яким визначався розмір граничних норм витрат на копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, та запровадження відшкодування витрат на сканування таких документів.

Крім того громадська рада ухвалила звернення до депутатів Верховної Ради України не голосувати за законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання недостовірних відомостей у ЗМІ» (р/№ 10139 від 12.03.2019) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національної безпеці в інформаційній сфері», оскільки, на думку громадськості, ці документи потребують суттєвого доопрацювання.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux