Громадська рада підтримала нормотворчу діяльність Держкомтелерадіо, спрямовану на розвиток книговидавничої галузі
опубліковано 24 лютого 2012 року о 16:37

24 лютого відбулося чергове засідання громадської ради при Держкомтелерадіо України.

Члени громадської ради розглянули та обговорили розроблений Держкомтелерадіо проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання на 2013-2017 роки». Наразі проект урядового акту узгоджується із заінтересованими органами.

Учасники засідання відзначили, що вказаний проект урядового розпорядження є концептуальним документом, спрямованим на підтримку вітчизняної книговидавничої галузі та розвиток культури, освіти і науки в Україні, підвищення інтелектуального потенціалу суспільства. З огляду на це, медіаексперти наголосили на доцільності прийняття такого акту та рекомендували Держкомтелерадіо внести його на розгляд Уряду.

Представники громадських організацій обговорили також пропозиції до проекту Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», внесені робочою групою із суспільних комунікацій на засіданні Громадської гуманітарної ради при Президентові України. Учасники засідання не підтримали більшість із запропонованих правок, зокрема, ті, що стосуються створення у структурі Національного суспільного телебачення і радіомовлення України (НСТУ) Народного медіауніверситету, входження до наглядової ради НСТУ представників Уряду тощо.

Водночас, за пропозицією експерта громадської ради при Держкомтелерадіо - представника ГО «Інститут масової інформації» Романа Головенка, було вирішено доопрацювати пункт законопроекту, в якому йдеться про абонентну плату за послуги з використання ресурсів багатоканальних мереж.

«Європейська практика абонентської плати за послуги телемовлення в Україні не є прийнятною, - зазначив експерт громадської ради при Держкомтелерадіо - представник ГО «Інститут масової інформації» Роман Головенко. – Глядачі не звикли оплачувати таку послугу».

Під час обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» члени громадської ради наголошували на тому, що вказаний законопроект не спроможний запровадити ефективний захист інтересів суспільства, тому було прийнято рішення рекомендувати парламентові його відхилити.

Крім цих документів, громадська рада ухвалила рішення підготовити та надіслати на розгляд Держкомтелерадіо України проект постанови Кабінету Міністрів України, який регулюватиме сферу видачі дозволів на встановлення та функціонування газетних кіосків.

Також громадські медіаексперти вирішили звернутися до Міністерства юстиції України із закликом ініціювати зміни до Закону України «Про захист персональних даних», щоб скасувати обов’язкову реєстрацію бази персональних даних, оскільки така норма не передбачена міжнародними стандартами у сфері захисту інформації про осіб, а також є обтяжливою для підприємців, неприбуткових організацій та бюджетних установ.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux