ДНУ «Енциклопедичне видавництво» під час війни працює на перемогу
опубліковано 27 липня 2022 року о 15:06

З початком повномасштабного вторгнення РФ на територію України робота колективу ДНУ «Енциклопедичне видавництво» була націлена не лише на підготовку ВУЕ, виконання завдань науково-дослідної теми, а й на захист інформаційного простору України.

Зокрема, колективом ДНУ розроблено суголосний подіям дизайн головної сторінки е-ВУЕ (https://vue.gov.ua/), додано рухомий рядок, де щоденно оновлюється інформація щодо основних подій за попередній день війни, створено рубрики «Міста-Герої», «Герої України» тощо. Створення цього складника контенту е-ВУЕ супроводжується підтримкою відповідних елементів бази знань порталу (семантичних властивостей, шаблонів та запитів, що базуються на них).

Водночас державна установа продовжує роботу над підготовкою та виданням багатотомної «Великої української енциклопедії в паперовому та онлайн-форматах. Протягом 2022 року здійснюється опрацювання авторських та підготовка редакційних статей на літери Б-Я. Триває постійний моніторинг історіографічних джерел з метою долучення авторів і замовлення статей. Колектив установи особливу увагу надає напрацюванню матеріалів методичного забезпечення роботи над енциклопедією, розробляються чи вдосконалюються схеми написання статей, консультування авторів тощо. Постійно здійснюється наукове та літературне редагування статей до друкованої та електронної версії «Великої української енциклопедії», проводиться фактчекінг і наукова експертиза авторських і редакційних статей. Продовжено добір і аналіз наукової літератури з усіх галузей сучасних знань, репрезентованих у «Великій українській енциклопедії».

Крім того, в умовах запровадження воєнного стану завдяки злагодженій роботі колективу установи були виконані завдання, визначені планом діяльності ДНУ «Енциклопедичне видавництво» на 2022 р. та технічним завданням науково-дослідної роботи «Розроблення концепції функціонального дизайну та комплексного гіпертексту енциклопедичного порталу е-ВУЕ». У першому півріччі 2022 р., в ході виконання науково-дослідної роботи, проаналізовано досвід розробки різноманітних онлайнових довідників та енциклопедій; розглянуто формальні моделі, на основі яких створюються розподілені інформаційні ресурси (ІР) зі складною структурою та гетерогенним контентом; проаналізовано практичні приклади створення таких ІР, ефективність функціювання, виразні здатності та зручність для задоволення інформаційних потреб користувачів, а також інші критерії якості роботи; визначено основні переваги та потенційні проблеми, які викликає семантизація інформаційних ресурсів на основі Wiki-технологій, здійснено зіставлення їх з параметрами, суттєвими для розширення функціоналу е-ВУЕ; проаналізовано вимоги до засобів побудови порталу та добору критеріїв структурування, науково-інформаційного наповнення та форм подання матеріалів «Великої української енциклопедії» (е-ВУЕ); запропоновано набір форм подання інформації на порталі е-ВУЕ.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux