Держкомтелерадіо затвердив тематику наукових досліджень у сфері медіа, книговидавничої справи та інформаційно-бібліографічної діяльності на 2024 рік
опубліковано 14 грудня 2023 року о 14:56

Наказом Держкомтелерадіо затверджено тематику прикладних наукових досліджень на 2024 рік, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету.

Державні наукові установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» та «Енциклопедичне видавництво» за бюджетною програмою 3802020 «Наукова і науково-технічна діяльність у сфері засобів масової інформації, книговидавничої справи та інформаційно-бібліографічної діяльності» у 2024 році будуть виконувати прикладні наукові дослідження за трьома темами.

Книжкова палата України за першою темою розроблятиме та здійснюватиме аналіз адміністративних даних випуску видань України у 2023-2024 рр. та формуватиме електронні довідково-інформаційні ресурси. Статистичний облік видань, випущених в Україні, забезпечує галузь і суспільство адміністративними даними, що характеризують стан та тенденції розвитку книжкової справи й медіа в Україні. Особливістю дослідження 2024 р. буде порівняльний аналіз довоєнного і поточного станів видавничої галузі.

Друга тема прикладних наукових досліджень буде присвячена розробленню баз даних поточної державної бібліографії України 2023— 2024 рр. та ретроспективного фонду 1920-х –– 1960-х рр. Здійснення ретроспективних бібліографічних досліджень фонду Державного архіву друку надає змогу введення у науковий обіг документів цього унікального фонду, а також забезпечує його функціонування як наукового об'єкта, що становить національне надбання. Книгознавчі наукові дослідження ретроспективного фонду дозволяють увести в науковий обіг раніше не відомі літературно-художні, літературознавчі, фольклорні, публіцистичні, музеєзнавчі видання, які відсутні у фондах найбільших книгозбірень країни, нові імена українських авторів, що публікувалися у 20-х рр. минулого століття, розкрити їхні псевдоніми.

Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» в наступному році виконуватиме наукове дослідження за темою: «Пошук шляхів вдосконалення мультимедійної версії «Великої української енциклопедії» в мережевому просторі». Розвиток національних електронних інформаційних ресурсів вимагає розв’язання завдань розробки та вдосконалення мультимедіа. Метою наукової роботи є пошук максимально ефективних методів і засобів репрезентації енциклопедичного контенту, адекватних його цілям і змісту; випрацювання теоретико-методологічного інструментарію, вироблення науково-прикладних засад організації та вдосконалення мультимедійної форми «Великої української енциклопедії» е-ВУЕ як нової комунікаційної платформи в мережевому просторі. «Велика українська енциклопедія» – інноваційне україноцентричне енциклопедичне джерело інформації про Україну та світ. Особливість і унікальність проєкту «Велика українська енциклопедія» полягає у тому, що одночасно створюються дві версії енциклопедії – друкована (видано друком тт. 1–3 «Великої української 3 енциклопедії», підготовлено верстку чергового т. 4) і онлайн-енциклопедія (електронна), репрезентована у вигляді енциклопедичного порталу е-ВУЕ (https://vue.gov.ua/). Концептуальною відмінністю онлайн-енциклопедії є широке функціональне застосування інтерактивних та мультимедійних технологій (анімація, аудіосюжети, відеосюжети, озвучення статей тощо), засобів інтернет-навігації, гіпертексту й інструментів пошуку тощо.

В умовах російсько-української війни енциклопедичні ресурси, особливо мультимедійні веб-портали (зокрема е-ВУЕ), разом із засобами масової інформації, стають важливими інструментами захисту інформаційного простору України, дієвим засобом формування позитивного іміджу України та українства у національному і світовому інформаційному просторі.

Зазначену тематику наукових робіт ухвалено рішенням Науково-технічної ради з питань видавничої справи при Держкомтелерадіо від 30.11.2023 року.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux