Держкомтелерадіо провів круглий стіл щодо впровадження гендерної рівності у секторі безпеки і оборони
опубліковано 17 грудня 2019 року о 17:16

В Укрінформі відбувся круглий стіл «Впровадження гендерної рівності у секторі безпеки і оборони України:досягнення та виклики», організований Держкомтелерадіо у рамках виконання Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2019 рік, затвердженої Указом Президента України № 117 від 10.04.2019.

Участь у заході взяли Урядовий уповноважений з питань гендерної рівності Катерина Левченко, державний експерт експертної групи взаємодії з НАТО Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Денис Чорний, радник з питань жінок, миру та безпеки в Представництві НАТО в Україні, капітан Збройних сил Канади Джон Джеймс Свендсен, представники центральних органів виконавчої влади, які очолюють структурні підрозділи з питань дотримання гендерної рівності.

Модератором круглого столу була радник з гендерних питань Держкомтелерадіо, голова правління ВГО «Центр - Розвиток демократії» Елла Ламах.

Як розповіла головний спеціаліст Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони Любов Гуменюк, загалом у ЗСУ сьогодні налічується 23% жінок, з яких 11% - це жінки-військовослужбовці. Частка жінок, які несуть службу в ООС, становить 10% від загальної кількості залучених військових. За час проведення операції близько 200 жінок отримали державні нагороди. На жаль, вісім із них — посмертно. Статус учасника бойових дій отримали майже 10 тис військовослужбовців-жінок. Кількість жінок, які беруть участь у міжнародних миротворчих операціях, становить 5%.

Міноборони тримає на контролі питання забезпечення умов для проходження служби жінками, для їх навчання, підвищення кваліфікації особового складу, а також інформування суспільства про гендерні процеси, які відбуваються в оборонному відомстві. Любов Гуменюк запевнила, що міністерством забезпечується рівний доступ до посад і військових звань та рівний обсяг відповідальності під час проходження служби. Водночас є й певні обмеження доступу до посад офіцерського складу в частині, яка захищає законодавством репродуктивну функцію жінок. Це посади, пов'язані з використанням вибухових, отруйних речовин, з водолазними роботами, з гасінням пожеж, а також на підводних і надводних кораблях, за виключенням посад морально-психологічного і медичного забезпечення, а також окремих посад у підрозділах Спеціального призначення.

Про діяльність Держкомтелерадіо в рамках виконання Річної національної програми під егідою Комісії Україна-НАТО на 2019 рік розповіла присутнім заступник начальника відділу з питань євроатлантичної інтеграції Держкомтелерадіо Людмила Козіна. Насамперед Держкомтелерадіо здійснював заходи з інформування громадськості щодо впровадження гендерної рівності у складових сектору безпеки і оборони України відповідно до стандартів та рекомендацій НАТО, організовував навчання для представників ЗМІ та органів виконавчої влади щодо інструментів формування у суспільстві толерантності, протидії ґендерно-зумовленому насильству.

«У рамках реалізації всеукраїнської інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо змісту та засад взаємодії України з НАТО та ролі НАТО у зміцненні міжнародної стабільності і безпеки на замовлення Держкомтелерадіо було виготовлено 4 тематичні ролики, один з яких на тему «Гендерна рівність в армії», - зазначила Людмила Козіна. - Також було виготовлено низку теле- і радіопередач, радіороликів на тему рівних прав і можливостей жінок та чоловіків у складових безпеки і оборони України, як одного з основних принципів, який наближує силові структури нашої держави до стандартів НАТО. Зазначені відеоматеріали були розміщені в ефірі 3-х загальнонаціональних телеканалівICTV, «5-й канал», «Прямий» та в ефірі регіональних телеканалів в 12 областях України. Радіопередачі та тематичні радіоролики транслювались в ефірі національних мережевих радіостанцій «NRG» та «Новое время». Також відеоролики поширювалися через соціальні мережі.»

За словами Л. Козіної, представники ЗМІ та виконавчої влади підвищували рівень гендерної компетенції на навчальних курсах «Основи ґендерної політики» та «Основи гендерної теорії», численних семінарах і тренінгах, які були проведені на базі Українського інституту підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення і преси. Також для них було розроблено та видано «Практичні рекомендації для ЗМІ з висвітлення резолюції Ради Безпеки ООН 1325 та Національного плану дій на її виконання».

Урядовий уповноважений з питань гендерної рівності Катерина Левченко звернула увагу на важливість присутності в інформаційно-роз’яснювальних кампаніях з питань євроатлантичної інтеграції України такої складової, як гендерна рівність у сфері безпеки і оборони.

Учасники круглого столу обговорили подальші завдання щодо впровадження рівних прав і можливостей жінок і чоловіків у силових структурах держави. Під час дискусії було напрацьовано низку рекомендацій, які будуть поширені серед зацікавлених сторін.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux