Держкомтелерадіо не дав дозволу на ввезення кількох книг, які поширюють імперську ідеологію держави-агресора
опубліковано 23 листопада 2018 року о 11:49

Держкомтелерадіо відмовив українським підприємцям - ТОВ «Форс Україна» та ТОВ «Дресс Шоу» - у видачі дозволів на ввезення з території РФ п’яти книг, які містять ознаки пропаганди держави-агресора, її імперських геополітичних доктрин.

 

Відмову надано на підставі висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України. 

Зокрема, ТОВ «Дресс Шоу» не отримав дозвіл на ввезення двох книг російського видавництва «АСТ» – «Большая энциклопедия ножей мира» Дмитра Силлова та «Оружие. Большой иллюстрированный гид» А. Мернікова. У першому виданні під виглядом енциклопедії оспівується «любовь русского человека к боевому ножу» та надається не лише характеристика до кожного виду сучасної холодної зброї, розробленої для військових спецпідрозділів РФ, а й поширюється детальна інструкція, як діяти ними під час вуличних боїв, завдавати смертельних ударів «для поражения биологических целей». Автор підсумовує, що ця зброя «разработана русским человеком для эксплуатации русскими людьми». До речі, саме бойовими ножами «Каратель» «Шайтан», «Смерш-5», про які з захопленням пише автор книги, озброєні сьогодні російські терористичні підрозділи, які захоплювали Крим та ведуть неоголошену війну на Донбасі.

Інше видання «Оружие. Большой иллюстрированный гид» пропагує війну і зброю, щедро прикрашене комуністичною символікою. Поширення такої поліграфічної продукції заборонено в Україні.

Але справжнього «мистецтва» пропаганди досягло московське видавництво «Ексмо», яке навіть на палітурці «Книги о вкусной и веганской пище» використовує георгіївську стрічку, а в ілюстративних матеріалах книг про подорожі «Гоа. Путеводитель» та «Барселона» пропагує «русский мир».

«ТОВ «Форс Україна» та ТОВ «Дресс Шоу» мали намір завезти по 5 тисяч екземплярів перелічених книжок. Позитивні рецензії на ці книги з ознаками пропаганди держави-агресора надав імпортерам доцент кафедри політології Києво-Могилянської академії Олександр Дем'янчук. Екпертна рада Держкомтелерадіо не погодилась з рецензентом та ухвалила рішення про невідповідність даних видань Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. На підставі цього рішення Держкомтелерадіо відмовив суб’єктам господарювання у видачі дозволів на їхнє ввезення.

«Ми посилюємо контроль за ввезенням в Україну поліграфічної продукції з РФ, щоб під виглядом «енциклопедій» та кулінарних книг в Україну не потрапляла пропагандистська література держави-агресора,» - зазначив перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак.

Починаючи з 20 травня 2017 року, дати набуття чинності постанови Кабінету Міністрів України  № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України», Держкомтелерадіо надав 1 193 відмови у видачі дозволів. Зокрема, на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю Критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, надано 84 відмови у видачі дозволів на ввезення 330 500 примірників видань антиукраїнського змісту, а також прийнято рішення про анулювання 1 виданого раніше дозволу. Ще 1 109 відмов надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux