Держкомтелерадіо є бенефіціаром кількох проектів міжнародної технічної допомоги Україні
опубліковано 18 липня 2017 року о 17:16

Держкомтелерадіо стане бенефіціаром «Проекту розвитку потенціалу суспільного мовника в Україні», який впроваджуватиметься в рамках угоди між урядом України та урядом Японії про технічну співпрацю та грантову допомогу.

 

Проект, донором якого є Японське агентство міжнародного співробітництва «Джайка» (JICA), стосується розбудови спроможності НСТУ. Він передбачає проведення тренінгів для персоналу суспільного мовника щодо використання сучасного телевізійного обладнання та вироблення власного якісного програмного продукту, а також створення на базі суспільного мовника інформаційної структури для висвітлення природних катастроф та надзвичайних ситуацій. Зараз проект перебуває на реєстрації в Мінекономрозвитку.

Загалом Держкомтелерадіо є бенефіціаром та виступає партнером у реалізації кількох проектів міжнародної технічної допомоги Україні. Зокрема, у рамках проекту «Свобода медіа в Україні», який виконується за донорської підтримки Європейської Комісії у рамках реалізації Плану дій Ради Європи для України на 2015–2017 роки, було розроблено законопроект «Про аудіовізуальні послуги». Документ нині доопрацьовує робоча група при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України. Також у рамках цього проекту впроваджуються європейські стандарти у сферу регулювання аудіовізуальних послуг у частині прозорості медіавласності. Окрім того, відбулася кампанія з інформування громадськості про цінності суспільного мовлення. У 2017 році співпраця з Радою Європи спрямована на удосконалення українського законодавства в сфері медіа та розробки відповідних підзаконних актів; реформування друкованих комунальних ЗМІ; впровадження в Україні мовлення громад; розповсюдження європейських практик щодо висвітлення виборчих процесів у медіа.

У рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Підтримка реформи державних та комунальних ЗМІ проводяться експертні консультації й тематичні навчання для співробітників редакцій, розроблялися зміни до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Окрім того, планується запуск спеціалізованого інтернет-порталу з питань реформування друкованих ЗМІ.

Інший проект, який реалізується в Україні міжнародною організацією «Інтерньюз Нетворк» із 2011 року за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), бенефіціаром якого теж є Держкомтелерадіо - «Український медійний проект (У-Медіа)». Він об’єднав майже 30 громадських організацій, що працюють у сфері мас-медіа. Для них проводяться національний та регіональний медіамоніторинги, круглі столи, тренінги, дискусії, надаються консультації з питань дотримання законодавства, покращення організаційної спроможності неурядових медіаорганізацій.

Із 2014 року в рамках Канадської програми технічного співробітництва з Україною за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Канади в Україні реалізується проект «Сприяння журналістським розслідуванням». У рамках проекту проводяться тренінги для журналістів щодо виробництва телевізійних розслідувань, надається підтримка медійним організаціям-партнерам задля створення програм у форматі журналістських розслідувань та їхнього розміщення на різних, у тому числі регіональних, телеканалах та інтернет-ресурсах. У проекті беруть участь медіаорганізації, які спеціалізуються на проведенні журналістських розслідувань на суспільно значущі теми, такі як ГО «Громадське телебачення», ГО «Громадянська cлужба «Свідомо» та інші.

Проект «Вдосконалення комунікації між внутрішньо переміщеними особами та громадами, що опинилися під впливом конфлікту», який реалізується з березня 2016 року за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Канади, передбачає створення і збільшення обсягу медіаконтенту з питань, що стосуються внутрішньо переміщених осіб та громад, що їх приймають, а також спрямований на підвищення якості медіаконтенту з цих питань. Партнерами проекту є понад двадцять ЗМІ, в тому числі НСТУ і регіональні філії суспільного мовника, та громадські медійні організації.

Також Держкомтелерадіо є бенефіціаром проекту «Програма партнерства у галузі мас-медіа в Україні» (UMPP), який впроваджує в Україні з 2007 року Рада Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Державного департаменту США. Метою проекту є підвищення професійності журналістів та впровадження новітніх технологій у роботу ЗМІ. У рамках проекту встановлюються партнерські контакти між українськими регіональними медіа та американськими партнерами.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux