Держкомтелерадіо долучиться до розробки пропозицій щодо посилення відповідальності за перешкоджання професійній діяльності журналістів
опубліковано 04 червня 2013 року о 09:33

 

Держкомтелерадіо України долучиться до розробки пропозицій щодо внесення змін до статті 171 Кримінального кодексу України - посилення відповідальності за перешкоджання професійній діяльності журналістів. Про це йшлося 3 червня під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів (МРГ). Участь у засіданні взяв Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович

. Співавтор проекту, член правління НСЖУ, президент Асоціації медіа-юристів Тетяна Котюжинська повідомила, що більшість учасників експертної ради з питань приведення законодавства у сфері медіа до

європейських стандартів вирішили зосередити зусилля саме на удосконаленні згаданої статті. Зокрема, було підтримано пропозицію щодо визначення понять «професійна діяльність журналіста» та «перешкоджання журналістській діяльності».

Експерти вирішили поки що не вимагати першочергового внесення змін до інших статей Кримінального кодексу, якими встановлюється відповідальність за порушення законодавства про інформацію, але натомість зосередити свої зусилля на посиленні захисту журналістів.

«Намагатися зробити це якомога ефективніше, забезпечити його проходження через Комітет Верховної Ради для того, щоб знайти максимальну підтримку», - підкреслила президент Асоціації медіа-юристів України. У якості головного розробника зазначеного законопроекту вона запропонувала визначити Держкомтелерадіо.

Враховуючи значну кількість пропозицій, керівник МРГ Дарія Чепак запропонувала провести ще одну зустріч експертної групи, «аби всі автори проекту змін мали змогу ще раз обговорити та узгодити їх».

Окрім того, заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров поінформував Міжвідомчу робочу групу про процес розслідування подій, що мали місце 18 травня у Києві. Нагадаємо, під час мітингу постраждали журналісти Ольга Сніцарчук і Влад Содель.

Він повідомив, що у цій справі притягнуто 15 співробітників міліції до дисциплінарної і одного - до кримінальної відповідальності.

Керівник МРГ зазначила, що Комітет оперативного реагування на інциденти за участю ЗМІ, що працює в межах робочої групи, тримає на контролі цю ситуацію. Разом з тим, Дарія Чепак підкреслила важливість системних заходів для недопущення таких ситуацій у майбутньому та закликала до співпраці представників ЗМІ із силовими структурами під час масових громадсько-політичних акцій.

Учасники засідання домовилися запросити найближчим часом від імені МРГ іноземних експертів у медіасфері, а також представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій до розробки окремого заходу в межах програми «Відкрита розмова» з обміну досвідом роботи журналістів та правоохоронців під час масових акцій з точки зору безпеки працівників мас-медіа.

 

 

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux