Державні друковані ЗМІ: з 86 реформовано 13 видань
опубліковано 18 травня 2018 року о 11:04

Станом на 17 травня з 86 державних друкованих ЗМІ, внесених до Зведеного переліку об’єктів реформування, реформовано 13. Одним із перших ухвалило рішення про вихід із складу засновників кількох відомчих газет і журналів Міністерство охорони здоров’я України. Наразі чотири з них отримали нові свідоцтва про державну реєстрацію і продовжили виходити як незалежні видання.

 

Також процес роздержавлення пройшли газета «Закон і обов’язок» (колишній засновник – Державна пенітенціарна служба України), видання Пенсійного фонду України, журнал «Конкуренція. Вісник Антимонопольного комітету», журнал «Землевпорядний вісник», із складу засновників якого вийшла Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру, та журнал «Мінеральні ресурси України», який був заснований державним підприємством сфери управління Державної служби геології і надр.

У стадії реформування перебувають видання, співзасновники яких - Міністерство юстиції, Міністерство економіки, Міністерство молоді і спорту, Державна служба з питань праці, Держфінінспекція, Держводагентство – ухвалили рішення про вихід із складу засновників.

За рішенням Національного агентства з питань державної служби ліквідовано журнал «Вісник державної служби України». Також Державна будівельно-архітектурна служба припинила випуск бюлетеня «Вісник Держархбудінспекції».

Не ухвалено рішення щодо реформування п'яти видань – журналів «Українська культура», «Театрально-концертний Київ», «Музика», газет «Культура і життя», «Кримська світлиця», співзасновником яких є Міністерство культури України.

Держкомтелерадіо нагадує, що державні і комунальні медіа, які не встигнуть до 1 січня 2019 року перереєструватися в Міністерстві юстиції України, можуть автоматично припинити своє існування, тому що їхні старі свідоцтва про державну реєстрацію ЗМІ втратять чинність. Процедура перетворення державного або комунального підприємства в суб’єкт господарювання та процедура перереєстрації друкованого ЗМІ можуть тривати в окремих випадках більше ніж півроку.

«Відповідно до вимог Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» державні медіа, засновані центральними органами виконавчої влади, можуть перетворитися на офіційні друковані видання, - зазначає перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. - Однак слід врахувати: якщо центральні органи виконавчої влади є засновниками (співзасновниками) кількох друкованих засобів масової інформації, в офіційне друковане видання може бути перетворений лише один із таких ЗМІ. Реформування інших видань здійснюється в інший спосіб відповідно до вимог Закону про реформування.»

Засновники державних ЗМІ мають знати, що у разі перетворення газети або журналу на офіційне видання в них будуть оприлюднюватися лише нормативно-правові акти, рішення цих органів та інформація, обов’язковість опублікування яких передбачена законодавством. Під час підготовки таких видань не може використовуватися творча праця журналістів.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux