Аналіз регуляторного впливу до проекту Закону України "Про внесення зміни до Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності"
опубліковано 13 жовтня 2014 року о 16:52

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

до проекту Закону України

«Про внесення зміни до Закону України

«Про Перелік документів дозвільного характеру

у сфері господарської діяльності»

 

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

01.07.2014 Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про видавничу справу», який набирає чинності 02.11.2014.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про видавничу справу» з урахуванням змін, внесених згаданим вище Законом, з метою обліку суб’єктів видавничої справи в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, уповноваженим органом (органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у видавничій сфері) ведеться Державний реєстр видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Суб’єкти господарювання провадять діяльність у видавничій справі після внесення їх до Державного реєстру на підставі свідоцтва про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Видача свідоцтва або прийняття рішення про відмову в його видачі, переоформлення, видача дубліката та анулювання свідоцтва здійснюються уповноваженим органом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності» документ дозвільного характеру – дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ, який дозвільний орган зобов’язаний видати суб’єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб’єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності, а дозвільні органи – органи виконавчої влади, державні колегіальні органи, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру.

Таким чином, свідоцтво про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції є документом дозвільного характеру, а Держкомтелерадіо – дозвільним органом.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про Перелік документів у сфері господарської діяльності» необхідність одержання документів дозвільного характеру, встановлена законами, виникає виключно після внесення таких документів до Переліку, затвердженому цим Законом.

У зв’язку з цим, виникла необхідність у підготовці проекту Закону України «Про внесення зміни до Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

 

2. Цілі державного регулювання

Законопроект підготовлено з метою узгодження положень Закону України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» із положеннями Закону України «Про видавничу справу» в частині уніфікації назв документів дозвільного характеру та доповнення Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності документом дозвільного характеру – Свідоцтвом про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

3. Визначення та оцінка усіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей

Під час підготовки проекту Закону України було опрацьовано два альтернативних варіанти досягнення зазначеної вище цілі.

Перша альтернатива – не внесення змін до законодавства, і як результат –не вирішення питання щодо усунення колізій між законодавством, яким визначено необхідність одержання документів дозвільного характеру та Законом України «Про Перелік документів дозвільного характеру суб’єктів господарської діяльності». Дана альтернатива є неефективною і неприйнятною.

Друга альтернатива – знайшла своє відображення у положеннях проекту Закону України, яким пропонується узгодити положення законів України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» та «Про видавничу справу» в частині уніфікації назв документів дозвільного характеру, доповнивши Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності Свідоцтвом про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Таким чином друга альтернатива є оптимальним варіантом, який дозволить розв’язати вищезазначену проблему.

4. Механізм та заходи, що пропонуються для розв’язання проблеми

Проект Закону України, яким пропонується доповнити Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, затверджений Законом України від 19.05.2011 № 3392-VI, новим пунктом 149-1, передбачивши Свідоцтво про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

5. Можливість досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

Оцінка можливості впровадження регуляторного акту та виконання його вимог суб’єктами ринку висока.

Прийняття даного регуляторного акту дозволить узгодити закони України «Про видавничу справу» та «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», що сприятиме ефективній реалізації державної політики у видавничій сфері.

Реалізація Закону України не потребує додаткових матеріальних та інших витрат з державного бюджету.

Очікувані наслідки дії запропонованого регуляторного акта не передбачають нанесення шкоди суб’єктам господарювання.

Запровадження зазначеного проекту Закону України забезпечить високу вірогідність досягнення поставлених цілей.

6. Очікувані результати від прийняття регуляторного акта. Аналіз вигод та витрат

В результаті прийняття акта буде узгоджено положення законів України «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» та «Про видавничу справу» в частині уніфікації назв документів дозвільного характеру, а саме: передбачення «Свідоцтва про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції» Переліком документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності документом дозвільного характеру.

Опис прогнозованих вигод та витрат у разі прийняття регуляторного акта:

Суб’єкти

Вигоди

Витрати

Держава

усунення колізій між Законом України «Про видавничу справу», яким урегульовано необхідність одержання документу дозвільного характеру та Законом України «Про Перелік документів дозвільного характеру суб’єктів господарської діяльності»

Додаткові витрати відсутні

Суб’єкти господарювання

створення прозорого механізму провадження господарської діяльності у видавничій сфері

Додаткові витрати відсутні

 

Громадяни

реалізація конституційного права на інформацію, максимальне задоволення культурно-освітніх, духовних потреб громадян;

покращення інформаційного забезпечення громадян України.

Додаткові витрати відсутні

Виходячи з даного аналізу вигод і витрат, витрати є меншими від вигод, що підтверджує необхідність прийняття даного регуляторного акту.

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

Закон України набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Термін дії Закону України є необмеженим у часі до прийняття нового нормативно-правового акту або втрати ним чинності.

8. Показники результативності регуляторного акта

Основними показниками результативності регуляторного акту є збільшення кількості суб’єктів видавничої справи.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта – вище середнього, оскільки проект Закону України для громадського обговорення розміщено у підрозділі «Проекти законів» розділу «Законопроектна діяльність» та у підрозділі «Проекти регуляторних актів» розділу «Регуляторна політика» офіційного веб-сайту Держкомтелерадіо.

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Відстеження результативності регуляторного акта буде проводитись шляхом збору та аналізу пропозицій і зауважень суб’єктів господарювання, а також шляхом порівняння статистичних даних щодо кількості виданих суб’єктам видавничої справи Свідоцтв про внесення суб’єкта господарювання до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Базове відстеження здійснюватиметься після набрання чинності цим актом шляхом збору пропозицій і зауважень та їх аналізу.

Повторне відстеження здійснюватиметься через рік після набрання чинності Закону України, в результаті якого відбудеться порівняння показників базового та повторного відстеження.

У разі надходження пропозицій і зауважень, які заслуговують на увагу, або виявлення неврегульованих і проблемних питань шляхом якісних і кількісних показників дії цього акта, ці питання будуть урегульовані шляхом внесення відповідних змін.

Періодичне відстеження здійснюватиметься раз на три роки, починаючи з дня виконання заходів з повторного відстеження з метою подальшого удосконалення вищезазначеного регуляторного акта.

 

 

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко

 

«___» жовтня 2014 р.

 

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux