27 жовтня відбудеться Радіодиктант національної єдності-2023
опубліковано 11 жовтня 2023 року о 16:26

У День української писемності та мови, який згідно з указом Президента України Володимира Зеленського відтепер відзначатиметься 27 жовтня, відбудеться Радіодиктант національної єдності.

Радіодиктант звучатиме по всій країні на хвилях «Українського радіо» та радіо «Культура», наживо транслюватиметься в ефірі телеканалу «Суспільне Культура», на ютуб-каналі «Українського радіо» і на фейсбук-сторінках Суспільного. Завдяки можливостям Суспільного до написання радіодиктанту може долучитися кожен охочий з будь-якого континенту нашої планети.

 «Для нас особливо важливо зараз об'єднати всіх наших земляків: тих, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тих, хто лишився, попри небезпеку, й тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях. Ми хочемо, щоб усі, хто може знайти безпечне місце і написати разом із тисячами людей по всьому світу Радіодиктант національної єдності 2023, відчули себе частинкою нашої сильної і прекрасної країни», — каже член правління Суспільного мовлення, відповідальний за ці платформи Дмитро Хоркін.

Цьогоріч авторкою тексту радіодиктанту стане поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії — Катерина Калитко. Читатиме його актор, театральний режисер, виконавець ролі брата Олекси Довбуша у популярному фільмі «Довбуш» — Олексій Гнатковський. До методичної роботи над радіодиктантом вже традиційно долучиться мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко.

Нагадаємо, Радіодиктант національної єдності був започаткований командою «Українського радіо» у 2000 році. Він став щорічним найбільшим флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу. Зокрема, у 2022 році його писали понад пів мільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту радіодиктанту на «Українське радіо» загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського радіо отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн.

Фото I-UA.TV



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux