24 вересня 2022 року о 16.00 у Національному музеї літератури (Київ, вул. Богдана Хмельницького, 11) відбудеться відкриття першої персональної художньої виставки бійця ЗСУ, ветерана АТО, письменника Бориса Гуменюка «Квіти Донбасу»
опубліковано 19 вересня 2022 року о 18:21

На виставці буде представлено близько 50 живописних робіт автора. Бажаючі зможуть придбати будь-яку картину з експозиції. Всі гроші від продажу підуть на потреби військового формування ЗСУ, в якому зараз несе службу Борис Гуменюк.

Довідково

Відомий український письменник, лауреат Літературно-мистецької премії Ліги українських меценатів 2014 року імені Володимира Свідзінського та Бориса Нечерди, автор прозових та поетичних творів, Борис Гуменюк з червня 2014 року брав участь у російсько-українській війні, був заступником командира батальйону ОУН, воював на Донеччині. У селищі Піски, поблизу Донецька, відбулося не лише бойове хрещення воїна, а й народилися вірші та новели, які увійшли до збірок воєнної поезії і прози «Вірші з війни», «Блокпост». Побачене і пережите на Донбасі знайшло згодом творче відображення у живопису.

У січні 2022 року колишній доброволець батальйону ОУН Євген Чепелянський, голова ОУН Богдан Червак та Борис Гуменюк заснували добровольчий підрозділ «УВО», названий на честь Української Військової Організації, створеної у 1922 році Євгеном Коновальцем для збройної боротьби з усіма окупантами. З початком повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року були сформовані бойові підрозділи «УВО», які спочатку отримали статус роти у складі 112-тої окремої бригади територіальної оборони, а з  квітня 2022 року увійшли до складу "23 батальйону спеціального призначення, 1 президентського полку, ім. Б. Хмельницького ЗСУ". У складі цього батальйону зараз служить Борис Гуменюк.

Перша персональна художня виставка Бориса Гуменюка стала можливою завдяки військовому братерству добровольців «УВО». Побратими переконали Гуменюка, що мистецька виставка на часі, бо є свідченням перемоги світла над темрявою і смертю, яку несуть в Україну окупанти. І хоча сам Борис Гуменюк вважає себе передусім літератором, потім воїном, а покликання художника ставить на останнє місце, його образотворчій талант здобув визнання та має багато шанувальників. Навіть знаних мистецтвознавців дивує і зачаровує багата колористика, експресія його живописних робіт. Сьогодні картини Бориса Гуменюка зберігаються в приватних колекціях України та інших країн світу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux