100-річчя Книжкової палати України відзначатиметься на державному рівні
опубліковано 07 грудня 2017 року о 15:13

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням затвердив склад Організаційного комітету з підготовки та відзначення 100-річчя з дня заснування Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова», а також план ювілейних заходів.

 

24 січня 1919 року Голова Ради Народних Міністрів Української Народної Республіки В. Винниченко за поданням Міністра Народної освіти професора І. Огієнка підписав документ про утворення Головної Книжної Палати в м. Києві як осередку, що реєструє і веде облік книжкових видань, а також їх науково опрацьовує. У зв’язку з політичними подіями на початку 20-х років минулого століття Головна Книжна Палата була переведена в м. Харків, де й продовжувалась обліково-реєстраційна і статистична робота у видавничій галузі. Згодом, 27 червня 1922 року, установу було реорганізовано в Українську книжкову палату.

В усі роки свого існування Книжкова палата України відігравала провідну роль у розвитку бібліографії та статистики друку. Це одна з провідних наукових установ у сфері видавничої справи та інформаційної діяльності України, де проводяться наукові дослідження з питань книгознавства. Вона є центром державної бібліографії, статистичного обліку видань, головним сховищем усіх видів видань, випущених в Україні. Унікальним є Фонд Державного архіву друку Книжкової палати України Він налічує майже 14,5 млн одиниць зберігання — видань, випущених в Україні, починаючи з 1917 року. У 2008 році його внесено у Державний реєстр наукових об'єктів, що становлять національне надбання.

Враховуючи вагомий внесок Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» у розвиток видавничої справи, підвищення освітнього, наукового та культурного рівня суспільства, забезпечення збереження документальної пам'яті України, ухвалено рішення відзначити її ювілей на державному рівні».

До складу Оргкомітету з підготовки та відзначення 100-річчя з дня заснування Державної наукової установи «Книжкова палата України імені Івана Федорова» увійшли представники органів центральної влади, науковці, представники громадськості та культури. Очолює комітет Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

«Серед запланованих ювілейних заходів - експонування виставок «З фонду Державного архіву друку», проведення науково-практичної конференції, присвяченої висвітленню історії розвитку та діяльності Книжкової палати України, семінарів з актуальних проблем видавничої і бібліотечної галузей, організація тематичної екскурсії Державним архівом друку для студентів вищих навчальних закладів», - зазначає Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко. - Також у ювілейний рік планується провести тематичну виставку видань, що ілюструють події Української революції 1917-1921 років, життя, діяльність провідних діячів визвольного руху та національного державотворення».

 

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux