Припинено розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг
опубліковано 24 квітня 2024 року о 14:49

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати моніторинг вітчизняного ринку видавничої продукції.

За результатом моніторингу веб-сегменту сфери розповсюдження видавничої продукції у квітні 2024 року було встановлено факти незаконного розміщення на маркетплейсі Prom.ua та на створених на платформі Prom.ua вебсайтах 17 українськими інтернет-магазинами комерційних пропозицій щодо продажу майже 700 найменувань книжкових видань, виготовлених та/або випущених у світ державою-агресором та республікою білорусь. Зокрема, 410 найменувань книг мали походження з росії, а 276 - з республіки білорусь. Серед інтернет-магазинів, які намагалися поширювати цю видавничу продукцію, були: «Книжкова майстерня», «Best_books», «СТРОДО», «Майстерня Розуму», «Лавка Бабуин», «Your book», «Apshop», «Книголюб», «BookSide», «Нова Книга», «Ерудит», «Букитория», «EzoteriKiev», «Православні книги - поштою», «Центр православної книги», «HighBook» та «BestBooks»,

Завдяки співпраці з адміністрацією маркетплейсу Prom.ua знайдені Держкомтелерадіо товарні пропозиції видалено з відповідних інформаційних ресурсів, а суб’єктам електронної комерції надіслано попередження щодо неприпустимості провадження діяльності у видавничій справі з порушенням вимог законодавства України.

Також адміністрація маркетплейсу внесла зміни у правила розміщення інформації на Prom.ua, відповідно до яких перелік заборонених до публікації товарів доповнено видавничою продукцією походженням з російської федерації, республіки білорусь та тимчасово окупованої території України, як це передбачено статтею 28Закону України «Про видавничу справу».

Крім того, Держкомтелерадіо вжив заходи для припинення протиправної діяльності щодо реалізації видавничої продукції держави-агресора чотирма стаціонарними книгарнями – «Ера Водолія», «Країна казок», «Відьмин Котел» у м. Києві та «Буквиця» в м. Миколаєві.

Також Держкомтелерадіо постійно здійснює моніторинг видавничої сфери держави-агресора, щоб вчасно виявити видання російської пропаганди та не допустити їх розповсюдження в Україні. Тільки в квітні до Переліку книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, було внесено 6 російських пропагандистських видань антиукраїнського змісту. Загалом Перелік містить 427 назв видань, які є російською інформаційною зброєю, спрямованої проти Української держави.

Нагадаємо, що основне призначення переліку – зорієнтувати суб’єктів книгорозповсюдження, правоохоронні органи, юридичних та фізичних осіб на те, що факти розповсюдження цих видань можуть містити ознаки злочинів, відповідальність за вчинення яких передбачена статтями 109 (Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками), 300 (Ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію), 436 (Пропаганда війни), 436-1 (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) та 436-2 (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux