Формування електронних бібліотек і цифрових колекцій: виклики та перспективи
опубліковано 02 травня 2024 року о 15:05


Стрімкий розвиток інформаційних технологій і курс нашої країни на цифровізацію актуалізував завдання щодо розроблення проєктів із переведення в цифрову форму документів бібліотек, архівів, музеїв для створення національного сегмента документальної пам'яті України. Питання формування електронних бібліотек і цифрових колекцій давно стоїть на порядку денному. Проте донині так і не розроблено дієвого механізму реалізації вкрай важливого, надскладного проєкту збереження документальної спадщини шляхом створення електронних бібліотек і цифрових колекцій. 

Круглий стіл «Електронні бібліотеки та цифрові колекції», який відбувся у Книжковій палаті України, став об’єднавчою платформою для вироблення ефективних механізмів розв'язання нагальних потреб, що виникають у практичній діяльності бібліотек, архівів, музеїв та інших установ під час створення електронних бібліотек й оцифрування документів.

В обговоренні зазначеної тематики взяли участь представники Міністерства культури та інформаційної політики, спеціалісти й науковці: Національної бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія», Науково-дослідного відділу автоматизованих інформаційних систем Інституту програмних систем НАН України, Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, Державної науково-технічної бібліотеки України, Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», ПП «Архівні інформаційні системи».

Вітаючи учасників круглого столу, директор Книжкової палати України Микола Сенченко розповів про історію розв'язання цього питання, окреслив пройдений Україною шлях цифровізації бібліотечних й архівних фондів.

Фахівці провідних бібліотек України та інші учасники заходу поділилися напрацюваннями щодо збереження фондів й оцифрування цінних і рідкісних видань, презентувавши ґрунтовні доповіді. Основний акцент виступів полягав у тому, що цифровий контент стає пріоритетним форматом діяльності, оскільки спрощує доступ користувачів до інформації про фонди, слугує основою сучасних наукових досліджень, а головне — сприяє збереженню документальної спадщини.

Директор Департаменту підтримки та координації інформаційних технологій Міністерства культури та інформаційної політики Євген Тонкопрядов поінформував про завершення роботи з цифровізації ведення Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції, а також про співпрацю з Міністерством трансформації та Книжковою палатою з впровадження новітніх технологій у процес присвоєння міжнародних стандартних номерів книг. З його слів, ця співпраця — на фінальному етапі. Євген Тонкопрядов також надав інформацію про розроблення концепції Всеукраїнської електронної бібліотеки.

Підсумовуючи роботу заходу, Микола Сенченко зазначив, що в Україні достатньо інтелектуального і технічного потенціалу для того, щоб у найближчій перспективі досягнути синергії взаємодії всіх суб’єктів, причетних до створення продуктивної моделі формування електронних бібліотек і цифрових колекцій. Очільник Книжкової палати також наголосив, що запровадження практики проведення таких зустрічей сприятиме підвищенню взаємодії та зміцненню співпраці науковців, бібліотечних працівників і представників органів виконавчої влади.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux